Volontärerna Aurelio Ruznjak och Okab Alsbinli gillar att hjälpa andra.

Volontärerna Aurelio Ruznjak och Okab Alsbinli gillar att hjälpa andra. Foto: Åse-Marie Nilsson

Här bjuds det på soppa och gemenskap: "Behovet är stort"

S:t Maria kyrka bjuder på lunch tre gånger i veckan

MALMÖ. Tre gånger i veckan bjuder S:t Maria kyrka på lunch. Alla är välkomna till soppköket, inte bara hemlösa, utan även pensionärer, andra daglediga och förbipasserande. Det är inte bara maten, utan gemenskapen som lockar.

– Jag är inte hemlös, men kommer hit flera gånger i veckan och känner många här. Jag tar en kopp kaffe, ibland soppa och pratar. Jag behöver komma ut lite, när man är hemma är det lätt att man fastnar framför tv:n. Dessutom är det tråkigt att äta själv, säger en man som vill vara anonym.

Förutom soppa, smörgåsar, kaffe och te erbjuds besökarna förutsättningslösa samtal.

– Jag försöker prata med alla. Många börjar berätta sitt livs historia, det är väldigt spännande, Alla är välkomna, men vi vänder oss i första hand till personer som inte har mat för dagen, människor som vill sluta med sitt missbruk och starta ett nytt liv, säger Anders Johansson, präst i S:t Maria kyrka.

Han är initiativtagare till ”Hipsamopeden”, som det mobila soppköket heter och är göingska för flakmoped. Soppköket utgör en del av kyrkans verksamhet som går under namnet ”Plan för ett nytt liv”.

– Vi började med frukost här fem dagar i veckan, sedan tänkte jag att det vore bra att vara ute och träffa människor på stan, säger Anders Johansson.

Soppköket har hållit till på bland annat Södervärn och Möllevångstorget, men numera serveras lunchen utanför S:t Maria kyrka tisdagar, onsdagar och fredagar klockan 12–14. Det mesta görs av skänkta råvaror och både matlagning och servering bygger på ideella krafter.

Okab Alsbinli lagar maten.

– Det är mycket trevligt att hjälpa människor och kyrkan är trevlig, säger han.

Aurelio Ruznjak har varit volontär i sex månader.

– Jag är pensionär och tycker om att hjälpa människor. Människor som kommer hit får mat och de kan också få kläder här.

Förutom soppköket hjälper många av volontärerna även till med annat i kyrkan.

– Det är viktigt att få en uppgift. Det är en jätteutmaning i Malmö att hjälpa människor att bli en del av en gemenskap. Här finns både fattigdom, ensamhet och missbruk. Behovet är stort, säger Anders Johansson.

Antalet besökare har ökat under sedan soppköket startade för drygt ett år sedan.

– Antalet besökare varierar men det kommer ofta 70 personer, ibland 100, säger Anders Johansson.

Publicerad 13 January 2019 00:00