En 16-årig pojke blev imponerad av Mahers Turkies inlägg.

En 16-årig pojke blev imponerad av Mahers Turkies inlägg. "För första gången kände jag mig behövd, det blev som en uppenbarelse", säger han. Foto: Marek Stefaniak

Före detta langaren använder sociala medier som vapen mot våldet

16-årings kommentar blev till uppenbarelse

MALMÖ. Maher Turkie drömde om att bli narkotikapolis. I stället blev han kokainlangare. Men inte längre. Den 39-årige Malmöbon har bytt sida och använder nu sociala medier som ett vapen mot den grova brottsligheten.

Det plingar till i mobiltelefonen. Ännu en skjutning har inträffat i Malmö.

Maher Turkie har tagit sig till sjukhuset där oroade anhöriga samlats. Han får syn på en mamma som precis fått besked om att hennes son är ihjälskjuten. Hon faller i gråt och Maher direktsänder hennes reaktion i sociala medier utan att visa hennes ansikte.

– Många blev arga på mig för att jag gjorde det. Jag svarade att de ska lyssna på henne och att det hade kunnat vara deras egen mamma. De fick sig en tankeställare, berättar han.

Sociala medier är också 39-åringens främsta vapen mot det blodiga gängkrig som pågår i Malmö. Maher Turkie har grundat N2C som betyder ”No to crimes” (”Nej till brott” reds anm.) Med jämna mellanrum direktsänder han samtal under vinjetten ”My story” med före detta kriminella, anhöriga och brottsoffer. Han föreläser även på bland annat skolor. Vägen dit har dock varit allt annat än rak.

Han kom som tioåring från Libanon till Malmö och växte upp på Kroksbäck. Drömmen var att bli narkotikapolis, men ett bråk med en lärare resulterade i stället i en misshandelsdom. Stämplad som kriminell och omgiven av vänner som själva begick brott var det svårt att välja en annan karriär.

Snatterier och inbrott förbyttes så småningom mot narkotikalangning.

– Vi hade hemkörning och var väldigt flitiga. Jag fick ett rykte om att vara pålitlig och tänkte att ”alla älskar mig”.

2009 åkte han fast i den libanesiska tullen med en mindre mängd kokain. Det räckte dock för att han skulle få ett flerårigt fängelsestraff.

– Jag delade en liten cell med sex andra personer. Du kan ju tänka dig hur det kändes.

Efter avtjänat straff återvände Maher Turkie till Malmö i slutet av 2011 – och fortsatte att sälja kokain. Men en dag slog polisen till och ertappade honom med över ett halvt kilo av den tunga drogen.

Malmöbon fälldes för grovt narkotikabrott och dömdes till fyra och ett halvt års fängelse. När han kom ut var siktet inställt på att bryta med den kriminella livsstilen.

Men verkligheten kom i kapp.

– Det tar tid att komma in i samhället. Man är osäker och är rädd för att misslyckas. Har man dessutom vänner som begår brott så är det en enklare utväg. Plötsligt har man en skuld och måste fixa pengar så att familjen inte råkar illa ut. Allt kan hända i en värld där girighet, makt och status är viktigt.

Samtidigt skedde ett antal blodiga skjutningar i staden. Maher kände pressen växa och kom till ett vägskäl.

– Jag bodde hemma hos min mamma just då och ville inte att hon skulle se vad jag gjorde. Samtidigt ville jag inte sitta på en anstalt och se mina egna barn växa upp.

Han beskriver hur en uppdämd ilska bubblade upp inom honom. Där och då gjorde han sitt första inlägg på Facebook och tog ställning mot den grova brottligheten. Inlägget kom snabbt upp i 30 000 visningar.

En kvinna hörde av sig och berättade att hennes 16-årige son sett inlägget och sagt ”jag vill bli som han”.

– För första gången kände jag mig behövd, det blev som en uppenbarelse, säger Maher.

I dag har engagemanget mot den grova brottsligheten blivit ett heltidsjobb.

Utöver inbjudna gäster som intervjuas i direktsändning låter han personer som sitter i fängelse skicka brev där de berättar om hur oglamoröst livet som kriminell är. Breven läses upp och kan liknas vid ett slags bikt som förbereder den intagne inför livet i frihet. Berättelserna har också en brottsförebyggande effekt.

Maher Turkie arbetar även med att ta fram en trygghetsapp och har dessutom funderingar på att bli en konfliktlösare i Malmös undre värld.

– De flesta vet vem jag är och respekterar mig. Jag vet var gränserna går, vad kroppsspråket signalerar och är beredd att göra en insats, säger Maher.

Men framför allt tänker han på hur samhället ska fånga upp barn innan de blir som han själv.

– Mycket handlar om språksvårigheter, fattigdom och pappor som inte finns där. Det bygger upp en rädsla som leder till brott. I stället för att höra att de är problembarn vill jag att de här killarna ska få höra att de är speciella och modiga, så att de övervinner sin rädsla.

– Det var aldrig någon som sa så till mig.

Varför tror du att det finns så mycket dödligt våld i den undre världen?

– Folk är traumatiserade och saknar livsutsikter. När någon blir skjuten så inser du att det lika väl hade kunnat hända dig själv, vilket gör att du skaffar ett vapen. Och glöm det här med att skjuta någon i knät. Om du själv inte dödar fienden så kommer han att döda dig.

Publicerad 13 January 2019 00:00