Filmaren Pernilla Hultén är aktuell med dokumentär om primadonnan från Bunkeflostrand, Marianne Mörck.

Filmaren Pernilla Hultén är aktuell med dokumentär om primadonnan från Bunkeflostrand, Marianne Mörck. Foto: Markus Celander

Filmare följde primadonnan från Bunkeflostrand under fem år

"Marianne Mörck är en förebild"

LIMHAMN.

Under fem år följde filmaren och Limhamnsbon Pernilla Hultén den folkkära sångerskan, skådespelaren och regissören Marianne Mörck. Resultatet blev dokumentären ”Pärlemor – Mother of pearl”.
– Jag hoppas att filmen ska inspirera människor till att ta tag i det som skaver i deras liv och vända det till något bra. Så som Marianne gjorde, säger Pernilla Hultén.

Av
Markus Celander

Marianne Mörck föddes 1949 och växte upp som adoptivbarn i en sträng borgerlig miljö i Göteborg. Hennes artistdrömmar uppmuntrades aldrig, berättar Pernilla Hultén.

– Hon fick höra att hon inte skulle apa sig utan skaffa ett riktigt jobb.

Hon arbetade som sjuksköterska och på kontor, men drömmen om att stå på scen dog aldrig.

– Det skavde i henne att inte få leva det liv hon ville. Men till slut fick hon ju sitt genombrott i ”Kungen och jag” på Malmö Stadsteater. Hennes historia påminner mig om sandkornet som ligger och skaver i en mussla och till sist blir en pärla. Därav filmtiteln.

Idén till filmen fick Pernilla Hultén redan 2003, efter att ha imponerats av Marianne Mörck i ”Full Monty” på Malmö Opera. Men det skulle dröja till 2013 innan ”Pärlemor” kunde påbörjas – primadonnan från Bunkeflostrand var inte lättövertalad.

– Till slut kom hon hem till mig på lunch och vi hade jättetrevligt. Som filmare som följer henne hemma och bakom kulisserna är det viktigt att jag ingjuter förtroende, att hon litar på mig och att det färdiga resultatet inte generar eller svartmålar henne.

Marianne Mörck i omklädningsrummet. Från filmen

Marianne Mörck i omklädningsrummet. Från filmen "Pärlemor - Mother of pearl". Foto: Pernilla Hultén

I filmen medverkar artister som arbetat med Marianne Mörck, bland annat Lars Humble, Peter Jöback och Rickard Söderberg. Gemensamt för alla, inklusive Pernilla Hultén själv, är bilden av Marianne Mörck som 100 procent närvarande i allt hon gör, samt rakheten.

– Hon är oerhört generös, ödmjuk och snäll, men samtidigt stenhård mot sig själv och andra. ”Tuff men med kärlek”, som Peter Jöback sa.

”Pärlemor – Mother of pearl” har premiär på Biografen Spegeln i Malmö den 10 februari och på Kino i Lund den 12 februari. Den visas även i Borrby på Kvinnodagen den 8 mars.

Från filmen

Från filmen "Pärlemor - Mother of pearl". Foto: Pernilla Hultén

Publicerad 11 January 2019 17:28