Flera fastigheter skadades i samband med detonationer i både Landskrona och Malmö i natt. Strax efter klockan 6 small det igen vid ett garage i Malmö. Bilden visar skador i entrén efter en detonation vid en livsmedelsbutik på Danska vägen.

Flera fastigheter skadades i samband med detonationer i både Landskrona och Malmö i natt. Strax efter klockan 6 small det igen vid ett garage i Malmö. Bilden visar skador i entrén efter en detonation vid en livsmedelsbutik på Danska vägen. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Kraftiga explosioner i natt – kan ha samband med varandra

Flera fastigheter har skadats

MALMÖ/LANDSKRONA. Flera explosioner med omfattande materialla skador har inträffat under natten i Skåne. Strax efter 6-tiden larmades polis om ytterligare en explosion utanför ett garage i stadsdelen Katrinelund i Malmö. Polisen utreder nu om händelserna i Malmö har samband med varandra.

Av
Andreas Holm

Det första larmet kom klockan 01.37 natten mot torsdag, där en bostadshus skadats i en explosion på Skolallén i centrala Landskrona. Fastigheten fick skador på en port och krossade fönsterrutor.

– Det rör sig om en kraftig explosion, säger Calle Persson, informatör vid polisens ledningscentral

Platsen spärrades av och Nationella bombskyddet kallades till platsen. Precis när de anlänt kom ett nytt larm.

Flera uppringare uppger till SOS Alarm att de hörde höga smällar i östra delarna av Malmö strax innan klockan 3. Polis kunde lokalisera larmet till en livsmedelsbutik på Danska Vägen där en fastighet skadats. Ärendet rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

Klockan 06.11 ryckte polisen ut till en tredje explosion. En kraftigare detonation ska ha skadat en garageport som tillhör en industrifastighet i stadsdelen Katrinelund. Platsen har spärrats av.

Vad som exploderat i samtliga fall är i nuläget okänt, men polisen konstaterar att detonationen i Landskrona var kraftigast.

– Där var smällen kraftigare än en banger. Det är inte klart i detalj vad som orsakat detonationerna, säger Calle Persson.

Finns det någon hotbild mot någon person eller företag där explosionerna inträffat?

– Det finns ingen känd eller uttalad hotbild, nej. Men det är så klart något vi kommer att titta vidare på i utredningsarbetet.

Inga personer ska enligt polisen ha skadats, men enligt polisen kunde detonationerna orsakar stora personskador.

– Hade någon varit i närheten eller passerade platserna fanns absolut en stor risk att skadas, säger Calle Persson.

Polisen lämnade Landskrona vid 07.30-tiden men ännu har inte avspärrningarna hävts i Malmö. Där arbetar fortfarande personal på plats.

– Både kriminaltekniker och bombgruppen jobbar för fullt. Vi avvaktar deras resultat innan vi kan uttala oss om vad som orsakat detonationerna, säger Jimmy Modin, presstalesperson vid Malmöpolisen, vid 12-tiden på torsdagen.

Samtidigt misstänker polisen att sprängningarna i Malmö kan ha samband med varandra.

– Det är för tidigt att exakt slå fast att de hör ihop och om det rör sig om samma företag som drabbats. Därför måste detta, precis som fler andra bakomliggande orsaker, att utredas. Vi är i ett tidigt skede i utredningen just nu, säger Jimmy Modin.

Skador på en garageport i Katrinelund efter en detonation tidigt på torsdagsmorgonen. Explosionen var den andra på kort tid i Malmö under natten.

Skador på en garageport i Katrinelund efter en detonation tidigt på torsdagsmorgonen. Explosionen var den andra på kort tid i Malmö under natten. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Publicerad 10 January 2019 00:00