Rezas enda

Rezas enda "lön" är mat och en sovplats. Fotot är taget i ett annat sammanhang. Foto: Mostphotos

Ensamkommande utnyttjas under slavliknande förhållanden

MALMÖ. Ensamkommande som har blivit hemlösa utnyttjas som svart arbetskraft, ofta under slavliknande förhållanden med långa dagar, låg eller ingen lön alls och utan raster.

– Jag fick sova på golvet i lokalen. Det var kallt på nätterna. På dagarna var det jättevarmt men på natten var det kallt för det fanns en ventilation i lokalen. Det var kallt men jag fick i alla fall någonstans att sova. Men jag kan inte göra något för om jag slutar med jobbet slutar jag med livet, tror jag, säger Reza till Ekot.

Han är en av många ensamkommande som har blivit av med rätten till boende och försörjning och därför tvingas arbeta svart. Reza jobbar alla dagar i veckan och som enda kompensation för arbetet får han endast mat och sovplats, enligt uppgifter i Ekot. Enligt flera frivilligorganisationer som Ekot har varit i kontakt med är det vanligt att ensamkommande som antingen prövas mot gymnasielagen eller som har fått avslag på asylansökan utnyttjas på en svart arbetsmarknad. Många arbetar under slavliknande förhållanden, säger Hanna Scott på Stadsmissionen i Skåne till Ekot.

– Det är ofta hårda arbetsvillkor, långa dagar, låg lön, man kanske inte ens får betalt för det arbete man utfört, man kan inte ta rast, man kanske inte får något att äta eller dricka även om man jobbar tio eller tolv timmar, säger Hanna Scott.

Polisen har hittat madrasser, resväskor, tandborstar och ombyten i arbetsplatskontroller i bilverkstäder, lagerlokaler, livsmedelsbutiker, restauranger och caféer, vilket de ser som ett tydligt tecken på svart arbetskraft. Eftersom dessa ensamkommande befinner sig i en beroendeställning är det svårt att klaga på arbetsvillkoren.

Publicerad 09 January 2019 11:01