Ohboy är et av fyra nominerade hus i Sverige.

Ohboy är et av fyra nominerade hus i Sverige. Foto: Pressbild

Ohboy kan bli årets bästa bostadshus

"Vi vill uppmärksamma nytänkande"

MALMÖ.

Hyreshuset Ohboy är nominerat till årets bästa bostadshus. Nytänkande kring cykel- och hållbara lösningar föll juryn i smaken.

Det juryn för Sveriges Arkitekters Bostadspris som står bakom nomineringen.

– Syftet med Bostadspriset är att höja kvaliteten i bostadsbyggandet. Det gör vi genom att uppmärksamma nytänkande exempel på när bostadsarkitektur möter dagens krav på och föreställningar kring vad som är en god bostad, säger Elisabet Elfström, vice förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter, i ett pressmeddelande.

Ohboy i Västra hamnen är en korsning av bostäder och hotell. Cord Siegel, som både är ansvarig arkitekt och har byggt projektet i egen regi, har bytt bort plats för bil mot en stor cykelparkering. Det finns även rum för cykeln på varje lägenhetsplan och lånecykel för vart och ett av de 31 hotellrummen. Ohboy har smarta ekologiska lösningar, som minskat energibehov genom bergvärme och solceller samt odlingslådor i anslutning till de 55 hyresrätterna för ökad biodiversitet.

Totalt är fyra hus nominerade och de är utvalda bland ett 70-tal inskickade förslag. Juryn har därefter besökt 19 bostadshus för att på plats.Vinnaren koras på Arkitekturgalan den 19 mars.

Publicerad 11 December 2018 12:12