En del arbete återstår innan Östervärns station kan öppna igen.

En del arbete återstår innan Östervärns station kan öppna igen. Foto: Åse-Marie Nilsson

Snart öppnar den nya tåglinjen – binder ihop Malmö

MALMÖ.

Snart rullar tågen på Malmöpendeln. Då knyts östra och västra Malmö ihop och det går att ta sig från Kirseberg till Hyllie.

Den 9 december öppnar Malmöpendeln för trafik. Två gamla stationer, Persborg och Östervärn, öppnar då igen och helt ny, Rosengård, invigs dagen innan, alltså den 8 december.

– Det här är en process som har pågått i 20-25 år. Ibland tar det lång tid från tanke till genomförande, säger Conny Ragnarp, projektledare på gatukontoret.

Tågen stannar på Malmö central, Östervärn, Rosengård, Persborg, Svågertorp, Hyllie och Triangeln. Det kommer att gå ett tåg i vardera riktningen en gång i halvtimmen dagtid klockan 6-22. På helgerna är går ett tåg i timmen.

– Vi börjar med den här tidtabellen och får se hur många det är som reser. Det brukar ta ungefär två år innan resenärer har upptäckt och nyttjar nya stationer, säger Conny Ragnarp.

Trafiken sker med Pågatåg, varav det ena kör till och från Kristianstad, det andra fungerar som en pendel mellan Hyllie och Malmö C.

– Det är inte en ringlinje, även om det var en av de ursprungliga tankarna. Det gick inte att läsa rent tekniskt.

Malmöpendeln invigs på Rosengårds station den 8 december, klockan 11-14. Intresserade kan då teståka sträckan Rosengård-Svågertorp. Trots invigningen är Rosengårds station ännu inte riktigt klar.

– Vi har entreprenad där fram till maj. Det är några sidoytor, trappor och växter som är kvar, säger Conny Ragnarp.

Publicerad 07 December 2018 00:00