Ljudet visade sig komma från Heleneholmsverket.

Ljudet visade sig komma från Heleneholmsverket. Foto: Johan Jönsson/Creative Commons

Märkligt ljud väckte många: "Hoppas att det inte var ufo"

Här är förklaringen

MALMÖ.

Ufo, invasion eller ryskt stridsplan. Spekulationerna var många när ett mystiskt, högt blåsande ljud hördes över halva Malmö natten till förra fredagen. Ljudet som väckte många Malmöbor visade sig komma från Heleneholmsverket.

Strax efter midnatt hördes ett märkligt, ihållande ljud över halva Malmö. Ljudet kom i två omgångar, strax efter varandra. Sociala medier fylldes av frågor och spekulationer över vad det kunde vara. ”Vad var det för sjukt ljud som just hördes twice i Malmö?”, ”Trodde jag hade inbillat mig ljudet, aldrig hört innan. ”Hoppas det var det och inte ufo, invasioner”, ”Trodde först att jag drömde”, ” Har aldrig hört något liknande förut”, var några kommentarer. Det märkliga ljudet visade sig komma från Heleneholmsverket. Det vara en ångventil som utlöstes.

– Varje höst testar vi våra ångventiler och då uppstår ett högt, vinande ljud. Det brukar vara i oktober, så i natt utlöstes den här ångventilen av sig själv. Det är en skyddsmekanism om ångtrycket blir för högt. Det var nog ganska många som vaknade av ljudet, säger Johan Aspegren, presschef på Eon.

Orsaken till varför ångventilen utlöstes är inte klar.

– Vi vet inte varför det blev ett för högt tryck, vi har inte hunnit kolla det, säger Johan Aspegren.

Publicerad 07 December 2018 00:00