Assistanshärvan avslöjades tidigare i år.

Assistanshärvan avslöjades tidigare i år. Foto: Mostphotos

Två syskon är dömda till fleråriga straff för grovt bidragsbrott – nu stoppas deras andra assistansbolag

MALMÖ.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, stoppar ett assistansbolag med omedelbar verkan. Anledningen är att två företrädare för bolaget har dömts till fängelse för grovt bidragsbrott för ett annat assistansbolag.

De två personerna bakom bolaget har dömts för grovt bidragsbrott kopplade till ett annat assistansbolag vid två tillfällen. I augusti till dömdes de till tre år och tre månader respektive tre års fängelse. Den ena personen är också belagd med näringsförbud. De två personerna hade lämnat oriktiga uppgifter om assistenter, arbetstider och belopp i assistansräkningar och tidrapporter till Försäkringskassan. Detta hade skett vid 228 tillfällen till ett sammanlagt belopp på cirka 7,3 miljoner kronor. Personer som påståtts arbeta som assistenter hade enligt tingsrätten inte utfört något arbete. Pengar som bolaget betalade ut till dessa ”assistenter” gick sedan vidare till bland annat de två personernas konton. Dessa domar från Malmö tingsrätt har ännu inte vunnit laga kraft.

En månad senare, i september, dömdes de två personerna åter igen till fängelse för grovt bidragsbrott, båda fick ett år. De två domarna rör två olika brukare. Denna gång ska oriktiga uppgifter ha lämnats till Försäkringskassan 146 gånger. Dessa domar har inte heller ännu vunnit laga kraft.

De två dömda är syskon och även om assistansbolagen formellt ägs av föräldrarna, anser Ivo och tingsrätten att det är säkerställt att de faktiska företrädarna med bestämmandeinflytande i bolaget är de två syskonen.

Det är de här domarna som ligger till grund för Ivos bedömning. Att det därefter ska ha skett en omstrukturering i bolaget och att de två dömda personerna inte längre är anställda i bolaget förändrar inte Ivos bedömning. Ivo anser att syskonen fortsatt är, precis som i det första assistansbolaget, de faktiska företrädarna, trots att föräldrarna formellt är ägare och sitter i styrelsen.

Ivos verksamhetsförbud gäller tills vidare, till att börja med i sex månader.

Enligt Allabolag.se hade assistansbolaget förra året en omsättning på 16,5 miljoner kronor och 36 anställda.

Publicerad 05 December 2018 14:50