Samuel Gockel med ett av de barn som han ordnat skolgång till.

Samuel Gockel med ett av de barn som han ordnat skolgång till. Foto: Privat

Samuel samlade ihop pengar till en skola i Uganda

"Det här visar att det faktiskt går att förändra människors liv"

MALMÖ.

Efter att Samuel Gockel hade levt tillsammans med gatubarn i Uganda beslutade han sig för att samla ihop pengar till ett skolbygge på plats. Tio månader senare står den klar och 700 barn får gratis utbildning.

– Det förändrar deras liv helt, säger han.

SomLokaltidningen tidigare har skrivit om samlade Samuel Gockel, 19 år, ihop pengar till ett skolbygge i Uganda, dels genom donationer och dels genom att sälja armband som gatubarn i Uganda tillverkat. Idén fick han efter att ha levt med gatubarn i huvudstaden Kampala i två månader. Många av dem kom från Karamoja-regionen, så han åkte dit och frågade vad de mest behövde. ”En skola” var svaret. Hemma igen började Samuel Gockel samla in de 200 000 kronor som krävdes för att bygga skolan, som ligger på mark som byborna har skänkt till honom för ändamålet. Han grundade organisationen ”Act for children around the world” och i somras, efter tio månaders kämpande, hade han fått ihop 145 000 kronor.

– Då åkte jag dit i två månader. Jag kollade så att pengarna användes på bästa vis och jag byggde skolan tillsammans med lokalborna.

Nu står en skola med fem klassrum klar. Ambitionen var sju, och efter en golfturnering för företag i maj hoppas han ha fått ihop till ytterligare två klassrum. Skolan är en kombinerad för- och grundskola för årskurs 1–7. Eftersom barnen behövs hemma för att hjälpa till kan de inte gå i skolan hela dagarna. Istället har man delat upp skoldagen. På förmiddagarna går förskolebarn och efter lunch är det grundskolebarns tur.Klassrummen har plats för 85 elever, här har man valt att ha 50 i varje klass. Det betyder att en lärare undervisar 100 elever om dagen. Samuel Gockel hoppas kunna bekosta lärarna med svenska månadsgivare.

– En lärare har 500 kronor i månadslön. Om man skänker 100 kronor i månaden så hjälper man 20 barn med deras skolgång. Med utbildning får de möjlighet till ett helt annat liv. Pengarna går direkt till barnen.

Några elever framför skolan.

Några elever framför skolan. Foto: Privat

Skolan är gratis, vilket den vanligtvis inte är i Uganda. Samuel Gockel menar att det är en förutsättning för att eleverna överhuvudtaget ska kunna gå i skolan. De får också gratis lunch i samarbete med World Food Program, som ville hjälpa till.

– Det här visar också att det faktiskt går att förändra människors liv, säger han.

Fotnot. Mer information finns på hemsidan och Facebooksidan för Act for children around the world”

Publicerad 02 December 2018 00:00