Wala belönas för sitt arbete med att stötta tjejer att ta plats

MALMÖ.

Wala Habib, 20 år, får Botildenborgs stipendium i år. Hon får 25 000 kronor för sitt arbete med att stötta tjejer och förändra tjejers möjlighet att ta större plats i samhället.

Botildenborg, som är ett Sustainable Innovation Center i Rosengård, delar årligen ut ett stipendium till en person som med särskild kraft på ett modigt sätt har arbetat för att öka förståelse, intresse och gemenskap mellan olika traditioner, kulturer och etniciteter. Stipendiet går till någon som inte fått så många andra utmärkelser – unga duktiga personer som ännu inte blivit uppmärksammade. I år föll valet på Wala Habib för hennes engagemang för att förändra attityder och tjejers möjlighet att ta större plats i samhället.

– Jag blev jätteglad och skrek ”Oh my God!”. Det känns som att en dörr öppnades för mig och jag är stolt över mig själv, säger Wala Habib, i ett pressmeddelande.

När hon såg att många tjejer inte hade samma frihet som hon själv startade hon en tjejgrupp för att stötta, arrangera aktiviteter och inte minst prata med oroliga föräldrar.

– När vi träffas i gruppen är det jag som är ansvarig för tjejerna. Jag träffar föräldrarna för att de ska kunna lita på mig, vara trygga med vem jag är och hur jag är som person.

Motiveringen till att Wala Habib får årets stipendium lyder bland annat så här: ”…. för att hon med härlig, positiv energi och en stark vilja utmanar en viktig frågeställning; att unga tjejer ska få ta större plats i samhället. Med ödmjukhet och respekt pratar hon med oroliga föräldrar som satt upp strikta regler, för att öka förståelsen kring ungas livssituation i samhället. På ett smart sätt förändrar Wala attityder och tjejernas möjligheter i livet.”

Publicerad 14 November 2018 06:30