Systrarna Alice och Ellen Engsfors.

Systrarna Alice och Ellen Engsfors.

Storasyster stöttar lillasyster – har samlat in 10 000 kronor till diabetesforskning

LIMHAMN.

Alice Engsfors ville göra något för sin lillasyster Ellen, 6 år, som insjuknade i typ 1-diabetes för snart två år sedan.
– Jag hade knappt hört talas om sjukdomen tidigare, säger tioåriga Alice som hittills skänkt Barndiabetesfonden 10 000 kronor som hon fått in genom att tillverka och sälja pärlarmband.

Av
Markus Celander

Sedan i somras har Alice Engsfors sålt sina pärlarmband med texten ”Bota diabetes”. Hon har sålt till grannar och kompisar hemma i Djupadal och till släkt och sina föräldrars arbetskamrater.

Lillasyster Ellen får äta allt, men hennes blodsockernivå måste ständigt regleras med hjälp av en insulinpump och en blodsockermätare som hon har fäst vid kroppen. Anledningen är att hennes bukspottskörtel inte längre producerar insulin.

– Jag märker inte av pumpen som sprutar in insulinet. Det var värre i början, när jag fick en spruta i magen, säger Ellen.

Dock måste hon mäta sitt blodsocker flera gånger om dagen genom ett stick i fingertoppen, detta för att kalibrera blodsockermätaren – inför måltider måste denna mätare få inprogrammerat aktuell blodsockernivå samt beräknat antal kolhydrater. Utifrån dessa värden räknar blodsockermätaren ut hur mycket insulin som pumpen ska föra in.

Foto: Markus Celander

Mamma Emma berättar att regleringen av dotterns blodsocker pågår dag som natt, dygnet runt.

– Men modern teknik underlättar. Ellens blodsockermätare är kopplad till våra iPhone, så när något inte stämmer larmas vi.

Familjen har gett sig den på att leva som vanligt, men Emma Engsfors konstaterar att mycket i tillvaron kommit att handla om att söka balans även bokstavligt – blir Ellens sockernivå för hög måste insulin tillsättas, men har hon för mycket insulin i kroppen måste Ellen få i sig något sött. Båda tillstånden kan vara farliga.

– Vi blev lite förvånade när allt detta började över hur lite vi och, upplever vi det, allmänheten egentligen vet om diabetes. Jag är stolt över tjejerna, och att Alice kämpat så med sina pärlarmband, säger Emma Engsfors.

Publicerad 14 November 2018 07:00