"Jerusalemutställningen" visas på Europaporten i Malmö. Foto: Gun Persson Ljusne

Utställning om Israel: "Det finns en anledning till att vi inviger i Malmö"

Nu når "Jerusalemutställningen" Sverige

MALMÖ. Nu når "Jerusalemutställningen" Sverige, och först ut är Malmö. Inte helt utan anledning, säger Maria Halkiewicz, förbundsordförande i Vänskapsförbundet Sverige Israel, som deltar i arrangemanget.
– Malmö är den stad där antisemitism ökat mest i Sverige.

Av
Markus Celander

"Jerusalemutställningen" är ett samarbetsprojekt mellan Simon Wiesenthalcentret och UNESCO som visar judisk historia från de bibliska profeterna till dagens Israel. Den har turnerat utomlands och visades för första gången i Sverige under Almedalsveckan i somras.

– Det blev obehagligt. Första dagen attackerades utställningen av palestinier och afghaner, och dagen efter av NMR (nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, reds.anm.), säger Maria Halkiewicz.

I politikervackan i Almedalen var de inte riktigt förberedda på trakasserierna, men det är de när nu utställningen sätts upp i Malmö.

– Vi har alltid kontakt med polisen om vi ska göra något.

Maria Halkiewicz förklarar en stor del av den ökande antisemitism i Sverige med en stor inflyttning från muslimska länder, en utveckling som fått fortgå och vinna styrka på grund av konflikträdslan som präglar svenskarna.

– Där finns en beröringsskräck. Just antisemitism från invandrargrupper vill man inte prata om. Jag var tidigare aktiv i Liberalerna men hoppade av på grund av denna tystnadskultur.

Syftet med utställningen är att berätta Israels historia utan den negativa vinkel som annars är vanlig, inte minst i Sverige, förklarar Maria Halkiewicz.

– Inte bara i media. Även historieundervisningen i Sverige är vinklad. Till och med i småskolan trakasseras judiska barn utan att lärarna agerar. Man måste sätta ned foten redan i tidiga år, så att de här föreställningarna inte växer i styrka med åren.

Hon är pessimistisk inför framtiden för judarna i Sverige.

– Det har bara blivit värre med åren och gränsen flyttas hela tiden för vad som är acceptabelt att göra mot judar. Det kommer att ta tid att rätta till, om det nu ens går. Det är så många saker som behöver göras, på flera områden.

Utställningen visas i Malmö till och med den 25 november, sedan turnerar den i hela Sverige med avslutning i Stockholm till våren.

FAKTA. "Jerusalemutställningen" visas på Europaporten vid Stadiongatan i Malmö. Vid invigningen den 13 november klockan 19 kommer bland annat följande personer att tala: rabbi Abraham Cooper från Simon Wiesenthalcentret i Los Angeles, dr Shimon Samuels från Simon Wiesenthalcentret i Paris, rabbi Moshe-David HaCohen från judiska församlingen i Malmö och Lars Adaktusson, Europaparlamentariker (KD) och ordförande i Vänskapsförbundet Sverige Israel.

Publicerad 13 November 2018 00:00