Anna drar in doften av sitt barn.

Anna drar in doften av sitt barn. Foto: Åse-Marie Nilsson

Anna kämpar för att få tillbaka sin bebis: "Jag är helt förkrossad"

MALMÖ.

Socialtjänsten omhändertog Annas tio månader gamla bebis. Utan anledning, menar hon.

– Ingen kan hålla på så mycket med en bebis som jag. Jag pratade ständigt med, skötte om och var ute med honom två gånger om dagen. Man sköter om sitt barn och gör allt, och ändå händer detta. Det är fruktansvärt, jag är helt förkrossad.

Hon och hennes man sitter tätt intill varandra i soffan. Några leksaker ligger på golvet och i sovrummet intill står spjälsängen tom. Efter två orosanmälningar till socialtjänsten under Annas graviditet påbörjades en utredning. När barnet var fött fick hon och maken föräldrastöd.

–Socialen sa att vårt barn var svag i nacken och understimulerad, men på bvc var man fullt nöjd. Men socialen brydde sig inte ens om att kontakta bvc. Vi har ögonkontakt och anknytning och han är inte understimulerad, säger hon.

Anna menar att händelser för åtta år sedan ligger till grund för socialtjänstens bedömningar. Hon var då inlagd för en djup depression efter en traumatisk händelse. Då hon inte ansågs ha tillräcklig föräldraförmåga fick inte hennes två barn bo med henne.

– Men det där stämmer inte i dag. Men soc fortsätter att referera till de här gamla händelserna.

Hon har god kontakt med de två äldre barnen, som nu är vuxna, trots att de aldrig kom hem till henne igen. I maj föreslog socialtjänsten att familjen skulle till ett familjebehandlingshem, vilket Anna trots en viss initial skepticism gick med på. Det som skulle bli några veckors vistelse blev fem månader. Anna upplevde att istället för att stötta henne gav personalen mest kritik. Maken fick bara vara med under några veckor och man ansåg att hans samspel med barnet var alldeles för litet.

– De hade inte träffats på flera månader och det är en lång tid för en bebis. Alla barn är olika, för vissa tar det längre tid att hantera förändringar. Han har ju en anknytning till mig och det räcker.

Hennes röst bryts flera gånger under intervjun. Det var tal om att hon och barnet skulle flytta till en lägenhet i familjehemmets regi, men det ändrades plötsligt. Istället blev det ytterligare en månads förlängning på familjehemmet.

– På ett möte i förra veckan berättade de att det inte finns någon förlängning och att jag kunde åka hem. Då bestämde jag mig för det. Men när jag hade packat och skulle åka tyckte de plötsligt att jag inte skulle det, utan de satte in LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga, reds anm.) direkt på vårt barn. Du kan gå, men inte barnet, sa de. Är du dum, jag går inte från mitt barn, svarade jag.

När socialtjänsten kom för att hämta barnet fick de handräckning av fyra poliser.

– Fyra poliser för att hämta en tio månader gammal bebis, det är helt sjukt. Jag var tvungen att släppa honom, för jag ville inte ställa till en scen för mitt barns skull. Jag var helt chockad, grät och var förtvivlad. Nu vet jag inte var han är och jag får inte träffa honom, säger hon.

Fotnot: Med anledning av den känsliga situation som familjen befinner sig i har vi valt att inte publicera Anna riktiga namn.

Publicerad 13 November 2018 00:00