Lisbeth Nielsen kelar med kattungen Elsa, vars vistelse på katthemmet påbörjas med karantän.

Lisbeth Nielsen kelar med kattungen Elsa, vars vistelse på katthemmet påbörjas med karantän. Foto: Åse-Marie Nilsson

Här får hemlösa katter en ny chans

Katthjälpen i Malmö håller öppet hus för allmänheten

MALMÖ.

Den enögde, hemlöse katten Stefan hittades på en soptipp. På Katthjälpen i Malmös katthem har han fått ett nytt liv och även en matte som han är på väg att flytta till. Nu håller föreningen öppet hus, för alla som är intresserade av deras arbete eller vill adoptera en ny familjemedlem.

– Stefan var så arg när han kom hit att vi knappt vågade gå in till honom och nu är han superkelen, säger volontären Ronja Kruijs.

I den ideella föreningens lokal i Slottsstaden huserar just nu 15 katter, men det finns plats för nästan det dubbla. Ett 20-tal volontärer jobbar med att sköta om och socialisera dem. Målet är att hitta ett hem.

– Det känns alltid trist när de lämnar oss, men det är ju det vi vill, att de ska få ett bra liv, säger Lisbeth Nielsen.

Stefan var i ganska dåligt skick när han hittades, så han fick åka till veterinären direkt.

Stefan var i ganska dåligt skick när han hittades, så han fick åka till veterinären direkt. Foto:Laura Nimtoft/ Katthemmet i Malmö

Hon blev volontär på katthemmet för ett halvår sedan.

– Jag har börjat planera för min pension om sju år och kände att jag måste skaffa ett socialt liv utöver arbete, säger hon.

Linda Sigmund firar snart fem år som volontär.

– Det bästa med att vara volontär att följa katternas framsteg, från att de sitter i ett hörn och fräser tills att man kan klappa dem,

Som volontär ska man helst kunna ta ett pass på fyra timmar i veckan. När katterna kommer till hemmet får de först sitta i karantän i tre veckor, för att bland annat vaccineras, avmaskas och kastreras.

– I Sverige finns det 100 000 hemlösa katter, det är vad man känner till men det finns troligen många fler. Det kan vara sommarkatter som man tröttnat på, men den absolut största anledning till det stora antalet är att man inte kastrerar katter. Många tänker att det inte behövs för att det är en innekatt, men en innekatt kan smita och en olycka händer snabbt, säger Linda Sigmund.

Mitzy gillar att mysa i sin rosa prinsessfåtölj.

Mitzy gillar att mysa i sin rosa prinsessfåtölj. Foto: Katthemmet i Malmö.

Under det senaste året har 25 katter på katthemmet adopterats. En adoption föregås av ett hembesök för att se om det är ett lämplig hem till katten, men också för att informera om exempelvis vilka krukväxter som är giftiga och att det är lag på att balkonger på en viss höjd måste vara nätade.

– Självklart vill vi att människor ska adoptera katterna, men vår första prioritet är att katten får ett bra hem, säger Ronja Kuijs

Greta hittades på en industritomt i Ystad.

Greta hittades på en industritomt i Ystad. Foto: Katthemmet i Malmö.

Den 25 november hålls ett öppet hus för allmänheten. Förutom tipsrunda, lotterier och försäljning finns volontärer på plats för att svara på frågor.

Fotnot. Information om föreningens öppet hus hus finns på Katthjälpen i Malmös hemsida och Facebooksida.

Publicerad 08 November 2018 00:00