Katarina Hatt funderar på att Ivo-anmäla händelsen.

Katarina Hatt funderar på att Ivo-anmäla händelsen. Foto: Privat

Katarina var nära att förblöda – nekades ambulans

"Jag blödde jättemycket, det bara forsade ut"

MALMÖ.

Katarina Hack höll på att förblöda men nekades ambulans av SOS Alarm. Operatören tyckte att hon skulle ta en taxi istället. Detta trots att kraftiga blödningar ska berättiga till ambulans, enligt larmoperatörens prioriteringar.

Två veckor efter det att Katarina Hack genomgått en abort fick hon plötsligt kramper i magen, smärta i ryggen och började blöda kraftigt.

– Jag blödde jättemycket, det bara forsade ut. Jag hade så ont att jag varken kunde sitta eller stå och jag skrek av smärta. Det var det värsta som jag varit med om, säger hon.

Katarina Hack var hemma själv och försökte förgäves få tag i någon närstående. Hon försökte då med SOS Alarm. Gråtande berättade hon om hur hon mådde, att hon hade förlorat massor med blod och om sina misstankar om att aborten inte hade slutförts. Efter det att operatören på SOS Alarm hade rådgjort med en sjuksköterska bad hon Katarina Hack att sätta sig i en taxi till akuten.

– Jag sa att jag behövde en ambulans, men de sa att jag fick ta en taxi. Jag hade så ont att jag knappt kunde andas, så jag orkade inte ifrågasätta det.

Väl framme på Kvinnoklinikens akut konstaterade de att Katarina Hacks blodvärde var farligt lågt och hon fick en påse blod.

– De var så rädda om mig. Jag hade inte förstått hur farligt det var och hur mycket blod jag hade förlorat.

Ett ultraljud visade att aborten inte var fullt genomförd och Katarina Hack måste akutopereras. Under operationen fick hon ytterligare en påse blod och två till efter operationen, eftersom hon hade förlorat så mycket blod.

– De sa till mig att om jag hade stannat hemma hade jag kunnat förblöda.

Helena Söderblom, pressekreterare på SOS Alarm, får inte lov att uttala sig om det enskilda vårdärendet, men kommenterar händelsen så här.

– När någon ringer 112 bedömer vi inte bara om det finns ett vårdbehov, utan om det finns ett behov av en ambulans och hur akut det är. Jag ifrågasätter inte att det hade kunnat bli väldigt allvarligt om hon inte hade sökt vård. Men här har man gjort en bedömning att hjälpsökanden kan ta sig till akuten i en taxi, att det är ett patientsäkert sätt att ta sig till akuten. Det kan ju finnas en större sjukdomsbild, men vi vet ju bara det som framkommer i samtalet till 112.

När kan man få en ambulans?

– Typiska prio ett-händelser är bland annat kraftig blödning, andningsuppehåll eller hjärtstopp. Man kan få ambulans vid en lägre prioritering också om man bedömer att patienten kan vänta.

Hon fortsätter:

– Vi är naturligtvis angelägna om att den som inte känner att han eller hon har fått rätt hjälp gärna får kontakta oss, så går vi igenom ärendet tillsammans och ger en mer detaljerad återkoppling i det specifika ärendet.

Publicerad 07 November 2018 07:00