Billy Fransson till vänster på Limhamns Folkets hus kollar bilder till en utställning tillsammans med Kjell Larsson.

Billy Fransson till vänster på Limhamns Folkets hus kollar bilder till en utställning tillsammans med Kjell Larsson. Foto: Arkiv/Markus Celander

Billy "Skrävlaren" Fransson minns sitt Limhamn

LIMHAMN. Billy Fransson från Limhamns museiförening kommer till församlingshuset vid Limhamns torg för att dela med sig av sina minnen av Limhamn, från barndomen fram till nu. Han kommer även att visa bilder från föreningens stora bildarkiv.
– Att kunna återknyta till tidigare generationer berikar min tillvaro, säger han.

Av
Markus Celander

När Lokaltidningen Limhamn når Billy Fransson på telefon har han nyss kommit tillbaka till Limhamns Folkets hus, där museiföreningen brukar mötas för att till exempel planera utställningar.

– Jag och Kjell Larsson har varit på Ön och fotograferat till vårens utställning, som ska handla om Ön, förklarar han.

Kjell Larsson är den i föreningen som håller i det mesta kring bildarkivet, som idag innehåller cirka 5 500 bilder. Mellan 80 och 90 av dessa kommer Billy Fransson att visa under sitt föredrag.

– Bland de äldre bilderna som jag ska visa finns en från förra sekelskiftet som är tagen där Dragörfärjan la till. Då fanns där en torrdocka vars pump drevs av en väderkvarn. Bland de nyare bilderna finns en från 1973 som visar 4:ans spårvagn när den är på väg på Linnégatan ut på Strandgatan. Ja, där är bilder fram till idag.

4:ans spårvagn på väg till ändhållplatsen i Limham. Från 1973. Bildarkivet. FOTO: Kjell Strid

4:ans spårvagn på väg till ändhållplatsen i Limham. Från 1973. Bildarkivet. FOTO: Kjell Strid Foto: Limhamns museiförenings bildarkiv/Kjell Strid

Han har jobbat till sjöss och bott i Limhamn hela livet, utom sina första par månader. Dem tillbringade han på Claesgatan vid Möllevången.

– Det tillhörde Västra Skrävlinge församling, så varje gång jag mönstrade på en båt fick jag uppge det. Så trots att jag var limhamnare så kallades jag "Skrävlaren".

Brukar du hålla föredrag om Limhamn?

– Nej, jag har inte gjort det tidigare, men flabben går ju.

Billy Fransson berättar minnen och visar bilder på Limhamns församlingshus den 14 november klockan 19.

Publicerad 07 November 2018 13:38