Bengt Kvisth och Jonatan Tops arrangerar en stjärnspäckad schackturnering på restaurang Bistro Stella i Limhamn.

Bengt Kvisth och Jonatan Tops arrangerar en stjärnspäckad schackturnering på restaurang Bistro Stella i Limhamn. Foto: Markus Celander

Tidig julafton för schackvänner när eliten gästar Limhamn

Sällsynt starkt startfält gör upp på Bistro Stella

LIMHAMN.

Den svenska schackeliten kommer till Limhamn den 1 december för att göra upp i Bistro Stella Chess Event.
– Det är sällan en turnering i Sverige kan visa upp ett så starkt startfält, säger initiativtagaren Bengt Kvisth.

Av
Markus Celander

Limhamnaren Bengt Kvisth besöker regelbundet restaurang Bistro Stella. I regel blir det även några schackpartier där.

– Ofta ligger schackklubbar i källarlokaler, jag vill bokstavligt talat lyfta upp sporten från källaren. Här blir perfekt att ha en turnering, säger han.

Turneringen spelas inför publik i Bistro Stellas festvåning ovanför restaurangen, i en mer ostörd miljö. Matcherna sänds live på webben, så i restaurangen nedanför ska folk kunna äta och dricka och följa dem, samtidigt som en expert sitter med en mikrofon vid skärmen och kommenterar.

Nu är Bengt Kvisth ingen nybörjare i sådana här sammanhang. Förutom att han själv spelar i Limhamns SK så har han under flera år arbetat med den stora internationella tävlingen Sigemanturneringen, eller TePe Sigemanturneringen, som den heter numera, som brukar arrangeras på Hipp i Malmö.

– På det sättet har jag fått insyn i hur det går till, och har lärt känna flera spelare.

Under 1900-talet och fram till nu har 25 svenskar blivit stormästare. Det är den tyngsta internationella titeln, som man bär hela livet. Sex av dessa deltar på Bistro Stella. De två övriga är den sjufaldige danske mästaren Sune Berg Hansen och den unge svensken Jonathan Westerberg, som tippas bli den 26:e stormästaren från Sverige. Hemmaspelarna är Jonny Hector och Stellan Brynell från Limhamns schackklubb.

Det är med andra ord ett exklusivt startfält, men det som fick Bengt Kvisth att förverkliga sin idé var när fixstjärnan i svensk schack, Nils Grandelius, tackade ja.

– De här spelarna är ju professionella och har ett fullspäckat schema. Men när Nils hittade en lucka i almanackan och tackade ja så var det bara att ringa vidare. Hade han sagt nej hade jag nog struntat i det direkt, säger Bengt Kvisth.

Blir det här månne en återkommande turnering?

– Hm, jag tar ett drag i taget.

Bengt Kvisth och Jonatan Tops spelar ett parti schack på Bistro Stella.

Bengt Kvisth och Jonatan Tops spelar ett parti schack på Bistro Stella. Foto: Markus Celander

En förutsättning för hela evenemanget ska kunna hållas i Limhamn är Jonatan Tops, vinimportör och delägare i Bistro Stella.

– Jag brukar bara vara i restaurangen en gång i veckan, så jag och Bengt hade missat varandra. Den andre ägaren, Anders Törnqvist, är inte schackintresserad och Bengt kom ingen vart med honom. För ett par månader sedan ringde Anders mig och sa: ”Nu sitter Bengt här i baren och tjatar om sin schackturnering, du får ta det”. Och då fanns det ingen tvekan, jag är själv väldigt schackintresserad och är med i schackklubben Bara Bönder.

FAKTA. Bistro Stella Chess Event

Snabbschackturnering, lördag 1 december klockan 13, restaurang Bistro Stella på Linnégatan 25 i Limhamn.

Startfält: Nils Grandelius, Hans Tikkanen, Jonny Hector, Tiger Hillarp Persson, Stellan Brynell, Jonathan Westerberg, Daniel Semcesen och Sune Berg Hansen. Fri entré.

Publicerad 06 November 2018 20:45