Finansinspektionens huvudkontor och det aktuella inlägget.

Finansinspektionens huvudkontor och det aktuella inlägget. Foto: Mostphotos.com/Skärmdump

Finansinspektionen anmäld för SD-fientlig tweet

Justitieombudsmannen vill ha en förklaring

LIMHAMN.

En Limhamnsbo har JO-anmält en tweet från den 23 augusti i år där någon på Finansinspektionens konto, skrivit ett SD-fientligt inlägg. Nu vill JO ha in ett yttrande från Finansinspektionen senast den 9 januari.

Av
Markus Celander

Tweeten berör ett reklamutskick från SD innan valet. Twittraren på Finansinspektionen, FI, blev upprörd över att få denna reklam då det på dennes ytterdörr står "Reklam, nej tack". Att reklamen dessutom delades ut samtidigt som KD tycker twittraren på Finansinspektionen var suspekt och inlägget avslutas med att SD har "idiotiska idéer".

Limhamnsbon skriver i sin anmälan till justitieombudsmannen, JO, att "en statlig myndighet får under inga som helst förhållanden uttrycka åsikter om politiska partier eller om enskilda personer. Finansinspektionen har alltså brustit i saklighet och opartiskhet när inlägget publicerades".

I den kommentarstråd som följde svarade FI att tweeten var privat, något som Limhamnsbon bemöter: "Att en enskild tjänsteman skrivit inlägget för privat del, göres gällande, att en tjänsteman ej får utnyttja den myndighet där han/hon är anställd till att sprida egna åsikter eller egen propaganda".

Limhamnsbon vill att tjänstemannen identifieras och att FI förelägges att yttra sig till JO, vilket även JO kräver att FI ska ha gjort senast den 9 januari.

Publicerad 06 November 2018 12:16