Foto: Mostphotos

Tandläkare nekas legitimation – misstänks ha jobbat under yrkesförbud

MALMÖ.

En före detta tandläkare har ansökt om en ny legitimation som tandläkare, men Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) säger nej.

HSAN beslutade 2010 om en treårig prövotid för tandläkaren eftersom han varit oskicklig vid utövningen av sitt yrke. 2014 beslutade HSAN att återkalla hans legitimation som tandläkare eftersom han under prövotiden på nytt visat sig olämplig att utöva sitt yrke. I början av året ansökte tandläkaren om en ny legitimation som tandläkare.

HSAN har inhämtat yttranden från Ivo, som inte tycker att tandläkaren borde få en ny legitimation. Förutom att tandläkaren fortsatt vara oskicklig i sin yrkesutövning under prövotiden misstänker Ivo att personen arbetat som tandläkare mot betalning under 2016. Något som Ivo åtalsanmält. Mannen förnekar detta. Ivo tycker också att det är anmärkningsvärt att mannen fortfarande använder titeln tandläkare i kontakten med myndigheter.

HSAN anser inte att mannen bevisat att han kan betros med en ny legitimation. En förutsättning för att få en ny legitimation är att det med någorlunda säkerhet kan sägas att de omständigheter som låg bakom återkallelsen inte längre finns.

Publicerad 05 November 2018 16:43