Limhamns kalkbrott

Limhamns kalkbrott Foto: Bojana Lukac

"Stoppa pumparna och låt naturen sköta sitt"

Limhamns kalkbrott föreslås bli en sjö

LIMHAMN.

I ett Malmöinitiativ förslås att Limhamns kalkbrott överlämnas helt åt naturen: ”stoppa alla pumpar och låt det fyllas med vatten så att vi kan njuta av en fin och stor sjö i centrala Malmö där befolkningen kan svalka sig under sommaren och vintern för de som njuter av kallbad!”

Av
Markus Celander

Men enligt Mats Wirén, ekolog på Malmö stad, finns det flera saker som talar emot förslaget.

– Det vore ett lagbrott, det finns ju en vattendom på att vi ska pumpa. Om det skulle fyllas så påverkar ju det grundvattennivån, vilket får svåra konsekvenser för omkringliggande bostadsområden.

Förslagsställaren konstaterar att kalkbrottet ej varit i bruk sedan 1994 och att Malmö stad sedan dess lagt ner ”enorma resurser och höga kostnader för att tömma kalkbrottet på vatten”. Dessutom klassas det som naturreservat, men allmänheten har inte något tillträde dit, menar förslagsställaren, som i stället tänker sig det vattenfyllda kalkbrottet som ”öppet för allmänheten så att man kan komma ifrån storstadslivet och avnjuta en trevlig kväll med vacker utsikt, växtlighet, djurliv och även ett bad!" Stoppa pumpningen och låt naturen få sköta sitt, menar förslagsställaren.

Mats Wirén påpekar att alla de unika naturvärden som utvecklats i kalkbrottet i så fall skulle försvinna – djur, fåglar, insekter, växter, liksom kalkbrottet som industriminne. Han vänder sig också emot beskrivningen av kalkbrottet som stängt för allmänheten.

– Där finns avspärrningar av säkerhetsskäl, men det arrangeras ofta guidade visningar där som är väldigt populära.

Malmöinitiativet ”Vattenfyllning utav Limhamns kalkbrott!” går att rösta på till och med den 17 oktober 2019. Får förslaget minst 100 underskrifter ska det behandlas av berörd politisk nämnd.

Publicerad 03 November 2018 14:00