Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Mostphotos.com

Stort antal hundar hittade i misär på koloniområde

Ägaren förbjuds att ha något slags djur för all framtid

MALMÖ.

En 48-årig Malmöbo anses sakna förmåga och vilja att sköta om sina hundar så till den grad att han förbjuds att ha hand om något som helst djur i framtiden. Det har Länsstyrelsen i Skåne beslutat efter ett antal besök i mannens hem och i koloniområden där han hållit ett stort antal hundar i misär.

Av
Mattias Grenholm

Efter ett polisbesök i mannens hem i Malmö i maj 2017 hittades sex hundar instängda i ett varmt utrymme utan vatten och mat och med hundbajs på golvet. Hundarna omhändertogs omgående och mannen dömdes ett år senare för djurplågeri.

Efter ett antal polisanmälningar om lösspringande hundar på ett koloniområde i Malmö gjorde Länsstyrelsen i somras kontroller där och vid en kolonistuga i Landskrona där mannen också höll ett antal hundar.

I Landskrona fann man nio hundar i behov av veterinärvård, med oklippta klor och undernärda i en torftig rastgård, och i Malmö hölls sju hundar vid en stuga med oklippta klor och stort behov av veterinärvård. Två alldeles för unga tikar var dräktiga och vid ett återbesök några veckor senare hade de fött valpar.

Vid flera tillfällen under sommaren fick polisen rycka ut och omhänderta lösspringande, skadade, törstiga och hungriga hundar på koloniområdet. Trots upprepade krav från Länsstyrelsen om att hundägaren skulle åtgärda alla brister, så har inga bevis för det inkommit till myndigheten förutom mannens egna bedyranden.

Länsstyrelsen ser allvarligt på det hela och anser att mannen har brustit i sitt ansvar som djurhållare på många punkter. Myndigheten beslutar därför att han måste göra sig av med sina hundar. Eftersom han inte visat sig villig att rätta till missförhållandena så förbjuds han att tills vidare ha hand om djur – och det gäller alla slags djur.

Publicerad 02 November 2018 11:09