Matilda Carlsdotter har skapat en modell av en ätbar förpackning av vetekli med smak av rödbetor.

Matilda Carlsdotter har skapat en modell av en ätbar förpackning av vetekli med smak av rödbetor. Foto: Mattias Grenholm

Framtidens material: Lampfot av svamp

Designstudenter skapar hållbara prylar

MALMÖ.

I en värld av ändliga resurser har fler och fler insett att vi måste återanvända i stället för att slita ut och slänga. På Malmö universitet har studenter på Produktdesignprogrammet gnuggats i ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar utveckling under ett antal höstveckor och ställt ut sina innovativa vardagsprodukter på Niagara.

Av
Mattias Grenholm

2015 kom en EU-utredning fram till att vi snart kan se slutet på Europas naturresurser och att vi därför måste tänka om och ta tillvara på redan använt material i större utsträckning än tidigare.

– Sedan dess har en större medvetenhet spridit sig om att produkter måste ha en genomtänkt design så att olika material kan separeras och återanvändas. Men också att varje produkts användningssyfte finns med när material väljs – är det en engångspryl så bör materialet vara nedbrytbart, ska produkten användas länge bör den vara gjord av något material som håller och som sedan kan återanvändas, säger Sara Gottschalk, kursansvarig på Produktdesignprogrammet.

Ljusa idéer: Lampa av svampmycel och ull, av ull och trä, samt av återanvända delar av kasserade lampor.

Ljusa idéer: Lampa av svampmycel och ull, av ull och trä, samt av återanvända delar av kasserade lampor. Foto: Mattias Grenholm

Under nio veckor har de 24 studenterna valt olika vardagsföremål – som skor, cykelhjälmar, teflonpannor, lampor, kläder och klockor – analyserat vilka material de är gjorda av och vad produktion och transport kan ha kostat miljön.

Därefter har de fått i uppgift att ta fram en modell av en alternativ produkt som är hållbar ur ekologisk, ekonomisk och social synvinkel. Matilda Carlsdotter valde att skapa en fryst vegansk färdigrätt, där förpackningen är gjord av vetekli och därför är komposterbar eller till och med kan ätas.

– Det har varit mycket intressant att läsa om hållbar design och att ta reda på alla typer av alternativa material som finns. Vetekli är intressant för det är formbart och dessutom produceras det i Sverige vilket gör att man kan minska transporter, säger hon.

Vetekli är intressant för det är formbart

Jonas Larsen, en av lärarna på programmet, framhåller att mycket forskning görs för att hitta nya organiska material som går att tillverka saker av.

Ett armbandsur för dem med nedsatt syn gjord i 100 procent stål för lång livslängd och dessutom återvinningsbar. Idé och design: Lottie Ekberg.

Ett armbandsur för dem med nedsatt syn gjord i 100 procent stål för lång livslängd och dessutom återvinningsbar. Idé och design: Lottie Ekberg. Foto: Mattias Grenholm

– Till exempel är svampmycel ett mycket formbart material och det finns mycket stryktålig plast gjord av sockerbetor och majs som fungerar utmärkt att göra exempelvis cykelhjälmar av, säger han.

En utställning med studenternas hållbara och nyskapande vardagsprodukter pågår på femte våningen i Niagara den 2-8 november.

Publicerad 02 November 2018 16:00