Malmö citysamverkans vd Pia Sandin ser en mognad hos många handlare.

Malmö citysamverkans vd Pia Sandin ser en mognad hos många handlare. Foto: Malmö citysamverkan

"Det finns en mycket större mognad i handelsbranschen idag"

Citysamverkans vd om att trenden har vänt

MALMÖ.

Nytänkande och mognad – där har vi grundorsakerna till att den negativa trenden för handeln i Malmös stadskärna har vänt. I korta drag är det så Malmö citysamverkans vd Pia Sandin vill förklara en alltmer levande butiksflora.

Av
Mattias Grenholm

Svenskar är ett uppkopplat och prismedvetet folk. På inte särskilt många år har våra köpvanor ändrats – men förändringarna spretar. Samtidigt som vi gärna beställer varor över det anonyma nätet så värdesätter vi det speciella och personliga när vi shoppar. Fler män trimmar sitt skägg hos barberaren, fler kvinnor är noga med hur underkläderna känns.

– Människor lägger mer pengar på sig själv och på upplevelser. Köpmönstren har förändrats och fler handlare har insett detta och använder det till sin fördel, säger Pia Sandin.

Hon nämner omnikanal som det verktyg som många handlare arbetar med idag. Det innebär i korta drag att ett företag lockar kunder, och knyter dem till sig, genom att inte göra skillnad på fysiska och digitala kontaktvägar.

– Det finns en mycket större mognad i handelsbranschen idag där många har insett att man når kunder bättre genom sociala medier än genom annonser på stan. Dessutom finns den omvända trenden att e-handeln startar fysiska butiker för att ha ännu en kanal till kunden och därigenom ofta ökar sin omsättning väldigt mycket, säger Pia Sandin.

Man når kunder bättre genom sociala medier än genom annonser på stan

En annan utveckling stavas diversifiering, alltså att butiker erbjuder annat än bara sin grundidé. Pia Sandin nämner Folkårock vid Lilla torg som ett exempel: de har vid sidan av skivförsäljningen satsat på kafé, bar och konserter för att utvecklas. Inredningsbutiken AB Småland på Södra Förstadsgatan med kafé och verkstad är ett annat exempel på detta.

Malmö citysamverkan är en organisation som tillsammans med Malmö stad och fastighetsägare arbetar med säkerhet och evenemang för en levande stadskärna. Varje år har de en branschgala där årets butik, kafé, restaurang, ledstjärna och servicestjärna utses.

Vid galan i oktober blev August No Stress Surf Café utsedd till årets kafé och Vibliotek årets restaurang. Årets servicestjärna blev Lovisa Witt på klädbutiken Liebling och årets ledstjärna John Visser på restaurangen Mando Steakhouse & Bar.

Publicerad 02 November 2018 09:16