Utställningen Smart på Teknikens och sjöfartens hus.

Utställningen Smart på Teknikens och sjöfartens hus. Foto: Jenny Thornell, Malmö Museer

Välbesökt museum stänger i ett halvår

MALMÖ.

Teknikens och sjöfartens hus stänger under drygt ett halvår för ombyggnad. Anledningen är att det stora besökarantalet har gjort att det behövs bland annat fler toaletter och en annan entré.

– Vi har glädjande nog haft en stor besökarökning de senaste åren. Teknikens och sjöfartens hus är dimensionerat för 100 000 besökare, men vi har haft 200 000. Så då får man tänka om vad gäller logistiken i entrén, så att det blir bra både för besökare och personal. Vi har till exempel för få toaletter och skötbord. Dessutom är barnvagnsparkeringen och receptionen är för små, säger Malmö museers chef Katarina Carlsson.

Anledningen till de ökade besökssiffrorna är flera, menar hon.

– Vi nyöppnade akvariet 2015, som blev dubbelt så stort och jättefint. Sedan har vi haft en stor spridning av utställningar och aktiviteter, samt utökat programmet.

Från årsskiftet till uppskattningsvis augusti kommer Teknikens och sjöfartens hus att vara stängt. En del av verksamheten kommer då att flyttas till Slottsholmen, bland annat delar av den välbesökta experimentverkstaden Idéplaneten.

– Det blir även aktiviteter på borggården, så det kommer att bli spännande och bra för besökarna, säger Katarina Carlsson.

Förra året fick Malmö museer en donation på 20 miljoner kronor för att öppna visualiseringscentret Wisdome, för filmvisningar i 360 grader. Bygget av Wisdome, som kommer att ligga ovanpå hörsalen i Teknikens och sjöfartens hus, börjar år 2020.

– Jag vet inte hur länge det kommer att pågå, men det påverkar inte öppethållandet, säger Katarina Carlsson.

Publicerad 28 August 2018 12:50