Malmökock i final i Årets kock

MALMÖ.

Malmökocken Peter J Skogström från Mat & Vin Slottsparken har tagit sig till final i Årets Kock 2018. Han vann även tävlingen för tolv år sedan och har tidigare också vunnit Kockarnas kamp.– Jag siktar på pallplats och det finns inom räckhåll, säger han.

Att Peter J Skogström valde att ställa upp i tävlingen Årets kock igen har flera orsaker.

– En anledning var att de har ändrat reglerna. Nu är det två dagar och mer fokus på hantverksskicklighet, teori och råvarukunskap. Sedan får man laga mat med varor från en råvarukorg. Det innebär att man inte behöver nöta in en rätt i två–tre månader, till perfektion. Det passar dem som jobbar på stjärnkrogar, men det passar inte mig riktigt lika bra. Jag vill även visa att jag som är 46 år och tillhör det äldre gardet kan vara kvar i branschen och tycka att det är kul. Det är ett fantastiskt yrke med mycket glädje där man får jobba med händerna och träffa människor, framförallt.

Ett av tävlingsmomenten var att göra en varmrätt med öring för sex personer. Peter J Skogströms variant innehöll inkokt sparris, en kompott av brynt smör och färskpotatis. Till det gjorde han även en sallad med råmarinerad sparris, friterad färskpotatis, eldad grädde med spräckt örtolja, curry och timjan. Öringen citronrimmades och bakades i ugn till 40 grader och brändes av med ett curry/koriander-smör med timjan.

– Jag var den ende som fick full poäng.

Hur skulle du vilja beskriva din matlagning?

– Jag använder influenser och kryddor från hela världen, men står med båda fötterna i den svenska traditionen och de svenska råvarorna. Det är ingen ”fine dining” utan snarare ”bonnigt”.

Finalen i tävlingen äger rum den 28–29 september.

– Jag ska börja med att ha semester, sedan ska jag ladda familjen för en tuff höst.

Även Peter J Skogströms fru, Marie Skogström, deltog i tävlingen men åkte ut i kvalet. Hon jobbar också på Mat & Vin Slottsparken och har tidigare även tävlat i Årets Konditor, Kockarnas Kamp och Dessertmästarna.

Publicerad 26 June 2018 11:50