Stambyte på Storabackegatan ger kraftig hyreshöjning

"Det är inte rimligt att min hyra höjs med nästan 2000 kronor"

Många av de boende på Storabackegatan 22 och 24 har reagerat på att fastighetsägaren Folksam fastigheter ska göra ett stambyte med kraftig hyreshöjning som följd.– Min månadshyra höjs nästan 2000 kronor, det är inte rimligt, säger hyresgästen Noureddine Harkati.

Av
Markus Celander

De två hyreshusen byggdes 1949 och kallades "Italienarhusen" eftersom många som bodde där då var italienska familjer som kommit till Malmö för att arbeta på Kockums.

Under de 16 år som Noureddine Harkati bott där har han haft med fyra fastighetsägare att göra. Servicen har aldrig varit bra, men nu är den usel, menar han.

– När man bett om att få fel åtgärdade har det inte hänt något. Och nu plötsligt skickar de ut papper om att vi ska godkänna stambyte. Jag vägrar skriva under. När jag flyttade in låg hyran på 3800 kronor. Idag betalar jag 6200. Godkänner jag detta blir min hyra nästan 8000 kronor. Det är inte värt det. Stambyte behövs, men inte till en så hög hyreshöjning.

Vad gör du om Folksam fastigheter fåt igenom hyreshöjningen?

– Jag får flytta.

Hans granne Torun Stiernbielke upplever det som att fastighetsägarna genom åren bara velat tjäna pengar, att köpa och sälja men inte investera i husen.

Men i höst ska som sagt nuvarande fastighetsägaren Folksam fastigheter göra ett stambyte och bland annat installera ny porttelefon, taggsystem för entré och tvättbokning och byte av samtliga fönster. Arbetena ska pågå i tio till tolv veckor per lägenhet och kommer att ta ett år per hus.

Även Torun Stiernbielke får sin månadshyra höjd med 2000 kronor, och betalar då 8000 kronor för en tvåa på 62 kvadratmeter.

– Jag har inte en sådan lön att jag klarar det. Genom att få upp hyran i dessa gamla hus till samma nivå som nybyggnationen på Ön så vill Folksam fastigheter byta ut sina hyresgäster och få in nya som är mer resursstarka, säger hon.

Jenny Persson som bott i huset i 22 år säger till Lokaltidningen Limhamn att hon känner sig överkörd.

– Stambytet förstår jag med de gamla rören i huset, men det menar jag att hyresvärden ska avsätta kapital till – hyresgästerna ska inte bekosta fastighetens basunderhåll.

Även Jenny Persson flyttar om Folksam fastigheters hyreshöjning går igenom.

– Jag är 60 år och ensamhushåll. Jag klarar inte en hyreshöjning på i mitt fall över 2000 kronor. Jag blir tvungen att flytta vilket jag är ledsen över. Jag vill gärna kunna bo kvar då jag trivs här med nära till havet och Sibbarps kallbadhus som i alla år varit som mitt andra hem och min återhämtning efter jobb. Det känns som att fastighetsägaren gör en utgallring av hyresgäster för att få in bättre betalande i framtiden.

Kajsa Moström, pressansvarig på Folksam fastigheter, skriver i ett mejl till Lokaltidningen Limhamn att ett stambyte krävs. "Det är inte frågan om någon lyxrenovering utan en uppdatering till dagens krav. Hyressättningen har skett i samråd med hyresgästföreningen och hyresnivån är lägre än i nyproduktion", skriver hon.

FAKTA. Om hyresgästerna inte godkänner stambytet kan fastighetsägaren ändå få den gjord om den godkänns av hyresnämnden. I dessa ärenden vinner nästan alltid fastighetsägaren. En fastighetsägare har rätt att uppdatera lägenheterna till modern standard men hyran får inte bli oskäligt hög. Om hyran ligger på samma nivå som motsvarande lägenheter med samma standard betraktas den i lagens mening inte som oskälig.

Publicerad 25 June 2018 11:30