Wilmer X – lika omoderna nu som då

MALMÖ.

40 år efter starten laddar rockbandet Wilmer X om med en sommarturné som kröns med en spelning på Malmöfestivalen. Nyligen genomförde bandet också sin 1 000:e konsert på Sweden Rock Festival.– Låtarna känns inte mer omoderna nu än när jag skrev dem, säger sångaren och gitarristen Nisse Hellberg.

När Lokaltidningen Malmö pratar med Nisse Hellberg har det gått några dagar sedan Sweden Rock-spelningen. Ett uppträdande som han menar har en speciell plats i bandets historia.

– Det kändes som att det var bland det största som vi har gjort över huvud taget. Det hade gått sju år sedan vi spelade ihop senast, det var den 1 000:e spelningen och bandet har funnits i 40 år. Tidigare har vi spelat på Roskilde och inför 30 000 personer med Gyllene Tider 1996. Men nu var det ännu mer folk som stod där för vår skull, även om de inte köpt biljetten bara för oss. Det är en fantastisk festival på det viset att folk verkligen stannar kvar och tittar och har fullt fokus på artisten.

Hur känns det att spela med Wilmer X igen?

– Det märkliga är att det känns precis som det gjorde 2010–2011 – det sitter i ryggraden. Vi tittar på varandra och tänker ”var det inte svårare än så här?”. Någon gång måste det ju hända att människor blir trögare, men vår ålder är ingenting jämfört med många andra stora artisters. Det känns jäkla skönt att den första popgenerationen har gått före och visat att åldersgränser inte har den betydelse, som man trodde förr. När jag gick på gymnasiet diskuterades det om Rolling Stones hade blivit för gamla för att spela sådan ungdomsmusik och då hade de knappt fyllt 30 år. Det är helt absurt.

Vilka är de största skillnaderna mot att vara soloartist?

– Det är egentligen bara det mest uppenbara – att det är andra människor. När det gäller det ljudmässiga och energinivå så är Wilmer X längre åt den hårdare rocken. Samtidigt är en låt som ”Jag är bara lycklig när jag dricker” country som jag hade kunna spela solo. Det är ingen jättestor skillnad.

Vad var det som gjorde att ni valde att återförenas?

– Det är lite konstigt att har gått så långt sedan 2011, då vi spelade senast. Då sa vi att vi gärna spelar igen på stora scener. Lite grädden på moset, som en belöning för de här 40 åren. Vi vill inte harva på klubbar och promota skivor, det gör jag som soloartist. Wilmer X ska vara en stor fest med mycket folk. Vi utsåg Sweden Rock Festival som en perfekt startpunkt. Vi började prata om det för flera år sedan, men det blev mer intressant nu med tanke på 40-årsjubileét och att det blev den tusende spelningen.

Var känner du när du tänker på att ni har funnits i 40 år och gjort 1 000 spelningar?

– Det är märkligt för vissa grejor känns som det är fruktansvärt länge sedan och andra som det vore igår. Vår musik har alltid varit lite passé. Redan 1981 hette det att det var gammal rythm’n’blues som man hade hört tusen gånger förut. När jag står och spelar de här låtarna nu känns de inte mer omoderna än vad de gjorde när jag skrev dem. Vissa textrader kan kännas det, det var till exempel länge sedan som jag kallade min fru för ”flicka”. Men det ju finns ju andra flickor, som mina döttrar till exempel, och dem har man ju utkämpat många strider med.

Finns det planer på att även göra en ny skiva?

– Nu tar vi först den här sommaren och ser hur kul det är. Vi har bara gjort en spelning och jag vill inte ta ut succén i förskott.

Den 10 augusti är det åter dags för Wilmer X att uppträda på Malmöfestivalen. Den senaste gången som de gjorde det var för åtta år sedan.

– Det ser jag verkligen framemot väldigt mycket. Det har varit himla kul de andra gångerna som vi har gjort det. Vi har gjort en hel rad spelningar då och är säkert i väldigt bra form.

Wilmer X spelar på följande platser i sommar:

30 juni Tyringe – Torsjö live, 6 juli Ystad – Öja krog, 4 augusti Helsingborg – HX Festival, 10 augusti Malmö – Malmöfestivalen. De är också aktuella med vinylåterutgivningar av skivorna: "Silver" (2000), "Primitiv" (1998) och "Hallå världen" (1995).

Publicerad 24 June 2018 06:00