9 500 kvadratmeter gröna tak visas för allmänheten

Augustenborgs botaniska takträdgård är en av världens största

AUGUSTENBORG.

Gröna tak ger en mängd fördelar för stadsmiljön och klimatet. I sommar kan allmänheten ta del Augustenborgs botaniska takträdgård, som är en av världens största.

På taken på industri- och kontorsbyggnaderna vid Ystadvägen ligger en av världens första botaniska takträdgårdar, på hela 9 500 kvadratmeter. Takträdgården, som anlades 1999, är en del av ekostaden Augustenborg och lockar besökare från hela världen. Den 14 juni drog ”Torsdag på taken”, som är guidning för allmänheten, åter igång

– Vi är väldigt, väldigt kända internationellt, men inte alls lika kända här i Malmö. Med guidningarna vill vi dels visa att vi finns, dels visa vad gröna tak är, säger Helen Johansson på Augustenborgs botaniska takträdgård.

Varje torsdag eftermiddag under hela sommaren hålls två guidade visningar. Ett 30-40-tal besökare brukar komma.

– Guidningarna är välbesökta, men vi hinner ändå prata med alla och svara på frågor. Det finns även möjlighet för besökarna att vandra runt på taken själva.

Det finns många fördelar med gröna tak. Dagvattenhantering är en av dem.

– När det regnar i en stad hinner vattnet inte rinna undan och det blir översvämning. Men gröna tak tar upp mycket av regnvattnet. En del nya gröna tak-lösningar upp till 90 procent, säger Helen Johansson.

Växterna har även en isolerande effekt och kyler ned, inte bara på taket utan även i staden. De reducerar buller och bidrar till att minska miljöföreningar. Dessutom bidrar gröna tak till biologisk mångfald.

– Det finns hur många fördelar som helst. Många företag har fått upp ögonen för gröna tak och dess avstressande inverkan. Känner man sig stressad bör man äta sin lunch eller ta en promenad på ett grönt tak.

”Torsdag på taken”

Öppet klockan 14–17. Entré på Ystadvägen 56. Rundvisning startar klockan 14.30 och 16. Pris: 60 kronor för vuxna och 40 kronor för ungdomar 10 – 17 år, gratis för barn under tio år. I priset ingår fika.

Publicerad 23 June 2018 00:00