Scouterna i Klagshamn fick en segelbåt i gåva

KLAGSHAMN. Nu breddar Klagshamns scoutkår sin verksamhet till att även omfatta havet. Detta efter att ha fått en segelbåt i gåva.– Vi har en fin hamn här som vi hoppas kunna ge lite mer liv, säger kårordförande Ole Formare.

Av
Markus Celander

Klagshamns scoutkår bildades hösten 2014. Verksamheten sker utomhus på Smultronängen, som medemmarna i stället kallar för Scoutängen. I stället för ett klubbhus har de två stora tält där. Inom kåren har man länge velat bredda verksamheten och då flera av medlemmarna är båtintresserade och har egna båtar så har blickarna riktats mot den lilla hamnen i Klagshamn.

– Vi har varit där några gånger och fått låna jollar som barnen seglat med och vi vill gärna vistats oftare i den miljön, säger Ole Formare.

Och då föll det sig ju väldigt väl att Klagshamns scoutkår fick en segelbåt i gåva av en äldre herre som bor i trakten.

– Han heter P O Vestergren och han kommer från Gotland, där han varit sjöscout i Slite. Han orkar inte ha sin båt längre utan skänkte den till oss. Det är en stabil gammal stålbåt på 31 fot, vilket är närmare tio meter.

Båten heter "Gustava" och har sex bäddar. Gåvan innebär möjlighet för scoutkåren i Klagshamn att bredda sin verksamhet och växa ytterligare – när Lokaltidningen Limhamn träffade den relativt nystartade kåren våren 2015 hade den ett 40-tal medlemmar. Idag är de ett hundratal, berättar Ole Formare.

– "Gustava" innebär ett sätt för oss att bredda oss till att även erbjuda sjöverksamhet som komplement inte bara till scouter utan även till andra. Vi vill vara ett komplement till andra flöreningar här, som ridklubben och fotbollsklubben.

Nu närmast ska ledarna i Klagshamns scoutkår lära sig hantera "Gustava" och sedan tänker sig Ola Formare att de ska besöka sjöscoutkårer i Malmö för att se hur de lagt upp sin verksamhet.

– Vi hoppas kunna ge hamnen i Klagshamn lite mer liv och vi tror att det uppskattat. När vi varit där tidigare och seglat jolle har folk i hamnen tyckt det varit roligt med alla barnen i hamnen.

Publicerad 21 June 2018 07:00