Klagshamnsbo hoppas inspirera andra med sin trädgård

KLAGSHAMN. Folk i hela Sverige bjuder in allmänheten till sina trädgårdar när Tusen Trädgårdar arrangeras för femte gången.– Jag hoppas att min trädgård ska inspirera andra, säger Klagshamnsbon Catarina Schlager som är en av deltagarna.

Av
Markus Celander

Familjen Schlager har bott i det nästan hundra år gamla huset i snart sex år. Catarina och hennes man har lagt ned mycket tid på trädgården.

– När vi flyttade hit fanns bara en gräsmatta och häck. Förutom några gamla fruktträd fanns här inget som bröt av, berättar Catarina Schlager.

Nu finns där bland annat rabatter och prunkande krukor och en kryddträdgård med lite annorlunda saker som koreansk majs som blir rosa och vit, chokladmynta som luktar choklad och ananassalvia som luktar ananas.

– Vår trädgård är öppen och flexibel vad gäller antalet stolar och var de står. Jag vill kunna sitta på olika platser vilket gör att man får omväxling i hur man betraktar trädgården.

Nu ska hon för första gången delta i Tusen Trädgårdar, men att få besökare är inget som hon eller hennes man är ovana vid.

– Men då har de varit i vårt uterum. Där har jag ibland pop up-butik med hantverk och inredningsprylar, och så håller jag workshops med blomsterpyssel som bordsdekorationer och buketter.

Hon är utbildad florist och hjälpte ofta till i moderns blomsterhandel i Oxie, men som yrke valde hon kommunikatör. Det har hon slutat med men hon fortsätter frilansa som skribent för tidsskrifter om hem och trädgård.

– I det jobbet besöker jag många trädgårdar och får mycket inspiration. Jag hoppas att även min trädgård ska inspirera andra på Tusen Trädgårdar och jag tycker att det ska bli kul att möta folk med samma intresse.

Tusen Trädgårdar arrangeras vartannat år sedan 2010. I år söndagen den 1 juli klockan 10–17. Catarina Schlager kommer dock att ha öppen trädgård hemma på Möllegatan 27 i Klagshamn även på lördagen den 30 juni samma tid.

Publicerad 15 June 2018 11:30