Unik bygglekplats håller öppet i sommar

LÖNNGÅRDEN.

Förra året fick Malmö sin första bygglekplats, där barn kan skapa med hammare och såg. Precis som förra sommaren kommer den att vara öppen under sommarlovet.

Numera är bygglekplatser nästan helt försvunna i Sverige. Men ifjol fick Malmö en, Guldängens bygg- och odlingslekplats på Gullängen. Syftet är att barn och unga med sina egna händer och sin fantasi ska få konstruera sin egen mötesplats utomhus i parken.

– Det fanns bygglekplatser under 1970- och -80-talen, men de har försvunnit Det finns bara en annan i Sverige, i Göteborg, säger Sara Stiber på Växtvärket.

Det är föreningen Växtverket står bakom initiativet till bygg- och odlingslekplatsen, som är ett arvfondsprojekt under tre år.

– Vi har jobbat med ett annat arvfondsprojekt Bärfis, som är en skogsträdgårdsodling i Holma utanför Höör. Vi har även haft kojbygge och planteringsverksamhet på Malmö Garden Show i fyra år. Det kändes det som om barn började leka på ett helt annat vis där och tog initiativ. De var i en ”flow”. Då kom tankarna på att starta något mer permanent, säger Sara Stiber.

Förskolor, fritidsgrupper och skolklasser kan boka besök parken. Hittills i år har ungefär 1 850 barn besökt parken. Dessutom odlar tio familjer där.

– Familjeodlingen har gjort att det alltid är någon här, som sköter växterna. Och det är först på sistone som folk har börjat förstå att det är fritt fram för vem som helst att vara här även när vi inte är här. Det känns som om platsen lever oberoende av oss och det är häftigt, säger Sara Stiber.

Precis som förra sommarlovet kommer parken att vara öppen för allmänheten under sommarlovet. Tisdag till fredag klockan 14–17 är parken bemannad med två personer.

– Man kan till exempel bygga kojor, skapa, pyssla, grilla, vattna blommor och leka med vatten. Vi kör olika teman, ett varje vecka. Vilket tema det är kan man kolla på vår Facebooksida, säger Sara Stiber.

Nytt för i år är att bredvid odlingarna på taket kommer två bikupor att placeras.

– Vi vill visa alla ekologiska samband. Det finns även ett pedagogiskt syfte.

Förhoppningen är att parken ska bli permanent.

– Vi pratar hela tiden med kommunen om hur vi ska överleva efter det att projektet är slut. Det finns ingen budget i kommunen för stadsodling eller bemannade lekplatser. I Köpenhamn finns det 25 bemannade lekplatser, i Malmö inte en enda, säger Sara Stiber.

Publicerad 13 June 2018 00:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag