Kirsebergskykan har öppnat växthus för närodlade altarblommor och långtidsarbetslösa

KIRSEBERG.

Kirsebergskyrkans nybyggda växthus ska förse altaret med blommor, sopplunchen med grönsaker och vara en grön oas där människor kan mötas. Växthuset ingår i kyrkans projekt med långtidsarbetslösa.

Kirsebergskyrkan ingår i ett arbetsmarknadsprojekt tillsammans med arbetsförmedlingen och försäkringskassan, där åtta personer kan arbeta med olika saker inom kyrkan.

– Man får jobba så många timmar man orkar. Vi erbjuder dem samvaro, gemenskap och ett sammanhang, säger Hanna Malmqvist, präst i Kirsebergskyrkan.

Senaste tillskottet är ett växthus där blommor, örter och grönsaker odlas. Blommorna är tänkta att användas till altaret och örterna och grönsakerna till sopplunchen på onsdagar.

– Nu under sommaren är det inte soppa som serveras, utan en lättare lunch. Sopplunchen är välbesökt, det är väldigt goda, ekologiska och vegetariska soppor. 40-50 personer, som är daglediga på olika sätt, brukar komma, säger Hanna Malmqvist.

Så småningom ska man även kunna sitta i växthuset för att äta lunch, ta en fika eller bara umgås.

I källaren finns en stearinljusverkstad, snickeri och syverkstad, där de personer som deltar i arbetsmarknadsprojektet kan arbeta.

– I princip alla ljus som vi använder i gudstjänsten stöps här. Vi återvinner stearin och andra församlingar i Malmö skickar hit sina ljusstumpar. Ett av våra ledord är miljön, ett annat är diakoni, säger Hanna Malmqvist.

Jessica Vidal målar delar till bikupan, som finns på taket. Hon har deltagit i arbetsmarknadsprojektet i tre månader. Allt eftersom hon mår bättre har hon kunnat utöka arbetstiden och jobbar numera tre timmar om dagen.

– Det är lugnt och skönt här. Det allra viktigaste är att jag har någonstans att gå. Jag kände mig isolerad och mådde dåligt när jag gick hemma. Jag är jätteglad att jag kom just hit, jag får välja vad jag vill göra och arbeta i mitt eget tempo, säger hon.

Publicerad 12 June 2018 11:28

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag