Över 1,5 ton strandskräp städades bort från Malmös stränder

RIBERSBORG.

Drygt 1,5 ton skrot och skräp plockades upp från Malmös stränder på Havets dag nyligen.– Det var blöjor, cigaretter och engångsplast i alla dess former. Man fattar inte hur folk tänker – det som hamnar på land hamnar till sist i havet, säger Michael Palmgren, verksamhetsledare på Marint kunskapscenter.

I år var första gången som Havets dag anordnades i Malmö. En av programpunkterna under firandet var att städa Malmös stränder från skräp. Deltagarna samlades på nio olika platser längs stranden och utrustades där med säckar och handskar.

– Vi samlade ihop cyklar, metallskrot, plast och annat skräp. Det blev 1 ton metallskrot och över 650 kilo annat skräp. Det var många som engagerade sig, bland annat föreningar och dykarklubbar. Det här kommer bli ett återkommande arrangemang, säger Michael Palmgren.

Vad händer med allt skräp nu?

– Serviceförvaltningen ska ta hand om det, sortera det och ta det till återvinningen.

Efter skräpplockningen samlades ungefär 2000 personer vid Marint kunskapscenter för fortsatt firande. Där visade olika föreningar upp sig och besökarna kunde prova på dykning, paddling och att åka vattenring. De kunde också snorkla, håva och göra olika experiment, i Marint kunskapscenters regi.

Vad händer mer i sommar?

– Bland annat kommer vi att vara med på Hamnfestivalen i Limhamn där vi ska plocka skräp från en gummibåt, tillsammans med barn och unga. Under sommaren bedriver vi också kampanjen ”Vem vill du bada med?”. Den ställer frågan om du vill bada med djur och växter eller fimpar plastpåsar och sugrör.

Publicerad 12 June 2018 11:30

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag