Skandinaviens första inomhusbana för cricket har öppnat

HELENEHOLM.

En cricketbana inomhus har öppnat på Fosievägen. Det är Skandinaviens första och förhoppningen är att det kommer att sätta Malmö på cricketkartan.

– Malmö kommer att bli Sveriges centrum för cricket. Vi förväntar oss att klubbar från hela Sverige och Danmark kommer att utnyttja lokalen, säger Rajan Sharma.

Det är han och David Williman som driver cricketbanan DR Cricket Academy. Cricket är världens näst största sport, efter fotboll.

– Det är den sport som ökar mest i Sverige. För inte så länge sedan fanns det bara 15 klubbar i Sverige, nu finns det 72, säger Rajan Sharma.

Det finns sju cricketklubbar i Malmö, som nu får tillgång till att spela cricket året om.

– Eftersom det bara finns utomhusbanor för cricket i Sverige kan man bara spela några månader per år, övriga året får man rulla tummarna och titta på cricket på tv eftersom allt fler inomhushallar har slutat att ta emot cricketklubbar då slitaget är så stort, säger David Williman.

De båda är cricketspelare och tränare för Sveriges U-19-landslag. De har länge haft en vision om att öppna en inomhusbana. När de träffades på en match för tre år sedan, då David Williman precis flyttat till Sverige, yppade de sin idé för varandra samtidigt.

– Vi kom på det samtidigt. Hela processen har tagit två år och det har funnits stunder då vi har tvivlat på att det kommer att bli av. Vi är ganska olika som personer, det är därför som vi fungerar så bra ihop, tror jag, säger David Williman.

Det är inte bara cricketklubbar som kan utnyttja banan, utan de vänder sig även till företag.

– Vem som helst kan komma hit och prova. Företag kan ha team-building här. Varje vecka kommer en grupp ensamkommande ungdomar hit, via fritidsförvaltningen.

Inomhusbanan har tre separata spelområden och en simulator. Utöver det finns det även sociala ytor.

– I bästa fall har man en lastcontainer som klubbhus, men inga toaletter eller omklädningsrum. Det finns här, säger David Williman.

Han tror att bristen på faciliteter kan vara en anledning till att så få kvinnor lockas av sporten. Något som de tänker ändra på genom att starta kvinno- och tjejlag.

– Kvinnor började spelade cricket redan 1745, men man kan väl säga att väldigt lite har hänt sedan dess. De senaste tio åren har det dock blivit fler kvinnor internationellt, bland annat i Australien. Det här är ingen kraftsport, utan en teknisk sport, så den passar kvinnor, säger David Williman.

Cricket är verkligen en sport för alla, utom ett bäst-före-datum, menar de. Duon spelar fortfarande trots att de har passerat 50-strecket.

– På en turnering i Danmark för 50 plus-lag träffade vi en cricketspelare som var 82 år gammal. I England finns det lag för spelare som är 70 år och äldre, säger David Wiliman.

Så vad är grejen med cricket?

– Cricket är både en lagsport och en individuell sport. En annan bra sak är att ålder spelar ingen roll, man kan spela i vår ålder. Och man får livslånga vänner, säger David Williman.

– Man kan inte sluta prata om cricket. Det finns så många regler och tekniker. I Indien är det som en religion, folk är galna i det. Jag hoppas att svenskar ska bli lika förtjusta i den här sporten som de är i fotboll, säger Rajan Sharma.

Publicerad 25 May 2018 11:10

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag