Insamling pågår för att rädda Blå bussen

KIRSEBERG.

Under en tur till Tjernobyl gick Blå bussen sönder. Just nu pågår en insamling för att få den välkända bussen reparerad och återbördad till Malmö. Initiativtagaren till insamlingen, Jaana Nykänen, tycker att det vore tråkigt om det inte blir fler resor med bussen i framtiden.

– Det är en viss slags människor som åker till Tjernobyl i en buss från 1978. Det var verkligen själva essensen till en ”Indiecharter”, långt ifrån en vanlig charterresa, och det var extremt många oförutsedda händelser på vägen. Vi som reste blev väldigt sammansvetsade och vi kände alla starkt för bussen. Det vore så tråkigt om det inte blev liknande resor i framtiden, säger hon.

Det var under Blå bussens sjätte långresa, kallad ”Indiecharter”, i slutet av april, mitt på slätten i Ukraina, som det hördes ett konstigt ljud från motorn.

– Chauffören stannade direkt. Vi ringde vår mekaniker i Malmö, som sa att motorn skulle kunna skära. Så vi fick hyra en buss och Blå bussen bärgades till en verkstad. Sedan flög vi hem från Kiev, säger Valle Westesson, som var reseledare och en av fyra ägare till bussen.

Det visade sig att vevaxeln behövde bytas, vilket kostar cirka 20 000 kronor.

–Redan där pratade vi som var med på resan om att samla ihop pengar för att rädda bussen och jag tog på mig det administrativa ansvaret, säger Jaana Nykänen.

Insamlingen på ”Rädda den blå bussen” är nu uppe i 13 900 kronor. I början av juni ska bussen hämtas och köras tillbaka till Malmö.

– Fastän bussen är 40 år gammal är det första gången som den har gått sönder i vår ägo. Innan vi åkte frågade människor mig om jag inte var orolig för att den skulle gå sönder, men det var jag inte. Jag var övertygad att det skulle hända en massa knasiga och oväntade grejor under resans gång, men inte det här, säger Valle Westesson.

Så det blir fler äventyr med bussen?

– Ja, vi har lite olika idéer. Men vi vill först få hem den innan vi går ut med vart nästa långresa går. Men förhoppningsvis blir det en resa i oktober.

Publicerad 25 May 2018 09:36

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag