Albin Ganovic vid Mölleplatsen, där föreställningen ska spelas i början av nästa år.

Albin Ganovic vid Mölleplatsen, där föreställningen ska spelas i början av nästa år. Foto: Per Ingridz

Ny typ av föreställning i vinter-Malmö

MÖLLEPLATSEN.

I vinter ska Albin Ganovic sätta upp Malmö Vintercirkus på Mölleplatsen. Till sin hjälp har han såväl Marianne Mörck som dansare, sångare och diverse cirkusartister.– Det blir en sprudlande musikalisk upplevelse i cirkusmiljö, säger han.

Den 10 januari är det premiär för Malmö Vintercirkus, en för staden helt ny typ av föreställning. Den kommer att äga rum i ett uppvärmt tält fullt av trapetsartister, jonglörer, en ormmänniska, orkester, dansare och sångare. Initiativtagare till det hela är Albin Ganovic, som tidigare bland annat har gjort Cabaret Candy Club. Hans fascination för cirkus väcktes redan vid unga år.

– När jag var tre år gammal var jag på en cirkusföreställning med min pappa för första gången. Jag blev helt förälskad och cirkusfrälst. Jag lekte cirkus på dagis, klädde ut mig till clown och när jag var tolv år rymde jag med en cirkus i Malmö, berättar han.

Malmö Vintercirkus innehåller också en vintersaga, skriven av Albin Ganovic, och handlingen i den har tydliga paralleller till hans eget liv.

– Den handlar om en liten flicka som inte hittar hem, något som också kan tolkas symboliskt. Till slut rymmer hon till en cirkus där hon kan leva ut sin kreativitet och fantasi i total frihet. Den handlar också om clownen Cito, som tror att han blev övergiven av sin mamma, men det kanske visar sig vara ett missförstånd. Det kretsar också kring att våga drömma och satsa i motvind.

I föreställningen kommer humorn att blandas med lite mer allvarliga inslag.

– Det kommer att vara som livet självt – högt i tak och känslor åt alla håll. Vi är väldigt lättillgängliga, men skildrar samtidigt alla känslor. Vi blandar in tokigheter och bus med både oss själva och publiken.

En av clownrollerna spelas av skådespelerskan Marianne Mörck, som bland mycket annat haft många stora roller på Malmö Opera.

– Jag träffade henne när jag var clown på ”Stjärnorna på Slottet”. Ända sedan jag var ett litet barn har jag varit förälskad i henne. Hon är en väldigt talangfull och ödmjuk människa som har hög arbetsmoral och är mån om publiken. Hon har också en stor humoristisk tajming och är som klippt och skuren för den här rollen.

Ett annat känt namn som är med i föreställningen är Eva Rydberg, som har gjort berättarrösten.

Biljetterna släpps den 14 maj och föreställningen kommer att spelas den 10–20 januari nästa år. För mer information se hemsidan: www.malmovintercirkus.se

Publicerad 20 May 2018 06:00