Mor och dotter skor Limhamn

LIMHAMN.

Ända sedan 1960-talet har Skorosen legat på Järnvägsgatan i Limhamn. Lokaltidningen har besökt skoaffären, där familjeföretagets fjärde och femte generation arbetar.

Av
Markus Celander

Familjen Rosengren startade skoaffärer i Malmö redan i mitten på 1800-talet. De hade en vid Möllevången, och en på Södra förstadsgatan. På 1960-talet etablerade de sig även i Limhamn, och sålde så småningom butikerna i stan.

– Mina föräldrar tyckte att det räckte med Limhamn. Här skulle de jobba till pensionen och sedan sälja. Min far hade planerat att sälja på en torsdag, för 20 år sedan, men på söndagskvällen före sa mina döttrar till honom att ”morfar, sälj inte”, berättar Christina de Leeuw, som driver butiken med dottern Mia Svensson.

På Christinas farfars och fars tid var yrket fortfarande ett hantverk.

– Farfar tillverkade skor åt Malmösocieteten och Stadsteatern. Han lärde upp min far. Far kunde allt om läder, och lagade våra skor om de blev trasiga.

I början tillverkade de själva skorna, men efterhand som industrialiseringen tog fart mot slutet av 1800-talet blev det mer halvfabrikat, och så småningom köpte Rosengrens in färdiga skor.

Butiker oroas idag över att webbhandeln tar över, men den fysiska butiken är viktig för många, menar Christina de Leeuw.

– Och Limhamn är speciellt. Folk går ut och in här, ibland pratar de bara, nästa gång köper de något. Det är kul, det sociala, att träffa många olika kunder varje dag.

Christina de Leeuw och dottern Mia Svensson driver idag skoaffären på Järnvägsgatan i Limhamn.

Christina de Leeuw och dottern Mia Svensson driver idag skoaffären på Järnvägsgatan i Limhamn. Foto: Markus Celander

Trots att Skorosen är en fristående fackhandel kan de konkurrera med de stora skokedjorna då de är med i en inköpsförening med andra fria skohandlare, förklarar Christina de Leeuw.

– Fördelen med att vara fristående är att jag och Mia bestämmer allt själva. Från utseende på butiken till vilka produkter vi väljer att ta in.

Vad är det för skor ni säljer mest nu?

– Tygskor, sandaler, ofta i färgerna blått, rosa och vitt. Och till alla åldrar. Mia är småbarnsförälder och har bra koll på barnskorna, säger Christina de Leeuw.

Publicerad 19 May 2018 11:21

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag