John Dahlquist tränade det kinesiska skateboardlandslaget

SOFIELUND.

John Dahlquist, biträdande rektor på Bryggeriets gymnasium, tillbringade nyligen en månad i Kina för att träna deras skateboardlandslag inför OS i Tokyo 2020.

– Vi tillbringade nästan all vår vakna tid ihop och det var jättetufft att lämna de här ungdomarna. Är det något som är säkert med skejt, så är det att det bygger broar mellan kulturer och människor. Att få uppleva det var den stora behållningen, säger han.

Byggeriets gymnasium med sin unika skateboardinriktning är välkänt internationellt och kineserna ville ta del av John Dahlquists kompetens. Skateboard är ett ganska nytt fenomen i Kina.

– Jag tycker att det krävs ett visst mått av mod för att öppna upp ett så traditionellt land som Kina för något så nytt och lekfullt som skateboard.

John Dahlquist fick fria tyglar i sitt uppdrag, vilket ledde till en del kulturkrockar.

– Jag tog tillfället i akt att använda de metoder som jag använder på Bryggeriets gymnasium för att se om de funkar i en annan kontext, men jag tvingades vara ödmjuk inför de kulturkrockar som uppstod. I slutändan tror jag att det var lika lärorikt för mig som för dem.

Har du något exempel på en sådan kulturkrock?

– Jag bad hela tiden om att få feedback på mitt arbete, vad jag skulle kunna göra för att bli en bättre lärare nästa dag. Ganska snart uttryckte de sin oro över att jag inte bemästrade mitt arbete. Traditionellt lär de sig av en mästare, och tar del av dennes erfarenhet och kunskap.

Men en sådan lärarstil hade också sina fördelar, menar han.

– De var väldigt positiva till att översätta det som jag sa i praktiken och de har inget emot att bli styrda för att nå utveckling. Det var lite häftigt och väldigt annorlunda mot i Sverige.

Publicerad 18 May 2018 00:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag