Så hyllas Arne Ankas skapare Charlie Christensen

Hallå där!

Jamil Mani, verksamhetsledare på Seriefrämjandet, som ska anordna en utställning om Arne Anka-tecknaren Charlie Christensen.

Varför vill ni göra en utställning om Charlie Christensen?

– Det är väldigt roligt att ställa ut Charlie Christensen som debuterade på 1980-talet och är en ikon inom den svenska seriebranschen. Han har hållit på i 35 år och har en lång karriär att blicka tillbaka på. Hans mest kända figur är Arne Anka, men han har även gjort många andra serier och böcker. Bland annat en seriebearbetning av Frans G Bengtssons ”Röde Orm”.

Hur skulle du vilja beskriva honom som serieskapare?

– Genom Arne Anka har han varit en stark satiriker fylld av vredesmod och med en anarkistisk hållning. Han har också kommenterat livsfenomen och det har funnits en underliggande politisk ton hos honom. Det är intressant att han är bosatt i Spanien, men serierna utspelar sig fortfarande i Stockholm och Sverige. Han har fått en spännande blick genom det.

Vad ska utställningen innehålla?

– Vi kommer framförallt att rikta blicken mot de stora verken – Arne Anka och Röde Orm. Det kommer att vara många original och teckningar därifrån. Vi kommer också att visa svartvita tuschoriginal vid sidan av färglagda sidor så att publiken får en känsla både för hantverket och det som hamnar på den tryckta sidan. Vi ska även visa några filmer som han har varit med och gjort.

Vernissagen för ”Charlie Christensen – Från Arne Anka till Röde Orm” hålls på Rum för serier, den 14 juni, klockan 17–20. Utställningen pågår till den 13 oktober.

Publicerad 16 May 2018 06:00