Trädgårdscoachen tipsar om småträd, tomat och chili

LIMHAMN.

Högsäsong råder nu på Trädgårdshandel i Limhamn. Ägaren Ingrid Therp Perico ger här tips till alla nyinflyttade villaägare i området om vad de ska tänka på när de anlägger sin första trädgård.

Av
Markus Celander

Det har varit en torr vår, så det är viktigt att vattna och gödsla nu när det är varmt, säger Ingrid Therp Perico.

– Det ska vara cirka 14 grader varmt i jorden innan den tar upp näring. Även gamla etablerade växter behöver gödslas, nu speciellt rosorna och rhododendron. Och jorden är varm nu och tar upp näringen.

Det viktiga är att inte ha något datum i huvudet för när man ska göra något, menar hon.

– Många följer samma mönster år efter år, de ska plantera sommarblommor till pingst till exempel. Men det är bättre att leva i nuet, och inte styras av datum – är det för kyligt så gödsla inte, det är bara bortkastad tid och pengar.

Ett annat tips är att omge sig med grönska. Idag väljer många attlägga trädäck och sten över tomten. Men forskning visar, berättar Ingrid, att häck och grönska framför ett hus tar upp 70 procent av de ohälsosamma partiklarna från biltrafiken.

– Inte många tänker på det. Grönskan renar även luften inomhus, den är som ett filter.

Ingrid Therp Perico hoppas även att folk ändrar inställning till att plantera träd.

– Många som skaffar trädgård för första gången förknippar det med att få 20 meter höga träd som skymmer hela tomten. Men det finns många små träd som är anpassade för små trädgårdar, som silverpäron, prydnadsapeln Tina, uppstammad syren, klotrobinia, carmencitarönn. Stammarna blir 1,5–2 meter höga, kronan 1–3 meter hög och 2–3 meter i diameter.

En positiv trend är att den minimalistiska starkt formgivna trädgården ger vika för den mer vildvuxna nyttoträdgården, påpekar hon.

– Många vill odla frukt och bär och grönsaker. Det är ett jättebra sätt att lära barnen äta nyttigt, de gillar ofta att själva få plocka solmogen frukt och få förståelse för hela växtprocessen.

– Ett bra sätt att börja är med tomat och chili, det är lättodlat och passar bra att plantera nu.

Ingrid Therp Perico vid tomatplantor som odlas på Tygelsjö fångvårdsanstalt.

Ingrid Therp Perico vid tomatplantor som odlas på Tygelsjö fångvårdsanstalt. Foto: Markus Celander

Publicerad 15 May 2018 10:12