Han tar över restaurang Brogatan

MALMÖ.

Sedan 2015 år har Marcus Andersson drivit restaurang Översten, högst upp i Kronprinsen. Om några veckor tar han även över anrika Brogatan.– När jag såg att det var till salu tog jag en chansning, säger han.

Marcus Andersson började sin bana inom restaurangbranschen som 16-åring på Kävlinge värdshus, i början av 1990-talet. 2006 kom han till han till restaurang Översten, som han också blev ägare till för tre år sedan. Nu är det dags för nästa steg i hans krogkarriär – i början av juni tar han över Brogatan.

– Det är ett trevligt och fint ställe med jättefin mat och servering. Det har varit populärt i många år och blivit något av en institution. När jag såg att det var till salu tog jag en chansning, det ska bli kul att driva det, säger Marcus Andersson.

Han stiftade själv bekantskap med Brogatan för första gången som gäst för ungefär 20 år sedan.

– Det var mycket restaurangmänniskor som samlades där under den senare delen av 1990-talet. Det var lite av ett vattenhål då och tanken är att försöka få tillbaka lite av det, men samtidigt behålla den goda maten och fina serveringen.

Han planerar inte göra några större förändringar i inledningsskedet.

– Till att börja med måste jag lära känna personalen och komma in i rörelsen. Jag har en del tankar och idéer kring förändringar, men det kommer jag att gå ut med senare. Vi ska göra en sorts smygstart med små events eller happenings en gång i veckan. I september ska vi också börja med lunchservering igen. Det finns inga planer på några stora förändringar vad det gäller lokalerna. Kanske blir det några små kosmetiska förändringar. Den fina bardisken kommer absolut inte att försvinna, i alla fall.

Vad tycker du kännetecknar Brogatan?

– Köket är elegant och klassiskt och håller väldigt hög kvalitet. De är väldigt duktiga i köket och serveringspersonalen är lyhörd och ser gästerna.

Vilka skillnader tycker du att det finns mellan Översten och Brogatan?

– Översten är också en bra restaurang, men Brogatan är lite mer elegant. På Översten är det kanske mer avslappnat. Det är mer bufféer – söndagsbrunch och räkfrossa. Folk gillar det och det finns plats till det här.

Marcus Andersson kommer att dela sin tid mellan de två restaurangerna, men är väldigt mån om att inte tappa kontakten med det som händer vid borden.

– Jag tycker om att arbeta och är inte typen som går runt i kostym. Jag tycker att det är roligast att gå runt och arbeta som alla andra.

Publicerad 15 May 2018 12:53