Samuel, 18, levde med gatubarn i Uganda – nu samlar han ihop pengar till en skola till dem

MALMÖ.

Samuel Gockel, 18, levde med gatubarn i Uganda i två månader. Han såg barn dö och fara illa. Nu samlar han ihop pengar för att bygga en grundskola till dem.

Samuel Gockel hade en trasslig barndom, då han bollades mellan mamma i Malmö och pappa i Frankrike. För 1,5 år sedan sov han i trappuppgångar, för att han inte ville gå hem.

– Jag mådde dåligt, min mamma mådde dåligt, så jag undvek att vara hemma. Det var en väldigt tuff period.

När socialtjänsten hjälpte honom att hitta en lägenhet vände allt. Han har alltid tyckt om att hjälpa människor och gick med i en organisation, som hjälper hemlösa. Samuel Gockel ville starta ett projekt för att förebygga utanförskap för unga i förorten, men det skulle ta två månader att renovera lokalen. Han beslutade att åka iväg någonstans i världen för att hjälpa hemlösa barn. Av en slump blev det Uganda, ett land som han knappt kände till. Han levde på nudlar i flera månader för att spara ihop pengar, men kände att han inte ville lägga pengar på hotell i Uganda. Istället valde han att leva tillsammans med gatubarnen i huvudstaden Kampala. Precis som de sov Samuel Gockel direkt på marken under ett tältliknande tygstycke.

– Jag fick se hur de levde och inget barn borde ha det så. Döden finns överallt. Små flickor är prostituerade. 16-åringar är mammor. De äter rutten mat från soporna, ibland bara en citron om dagen, säger han.

Han lyckades få bort två sjuåriga flickor från gatan, till en internatskola.

– Jag blev omringad av människor, som drog i mig och bad mig välja dem. Men jag kunde bara hjälpa två, vilket kändes svårt.

Många av gatubarnen där Samuel Gockel bodde kom från Karamoja-regionen, så han åkte dit. Där frågade han vad de behöver mest.

– Jag tänkte att det skulle vara ett sjukhus, men de sa att de behöver en skola, som inte kostar något.

I utbyte mot att han lovade att bygga en skola fick han tre hektar mark. Väl hemma igen började han samla in de 200 000 kronor som krävs för att bygga skolan. Han grundade organisationen ”Act for children around the world” och via dess Facebooksida säljer han armband gjorda av gatubarn och tar emot donationer. Han har hittills fått ihop 40 000 kronor.

– Många har skänkt små summor, 50 eller 100 kronor, men till slut blir det ändå mycket pengar. Vi kan alla bidra till att göra världen bättre.

Samuel Gockel går sista terminen på barn-och fritidsprogrammet, samtidigt som han har två jobb: som personlig assistent och på en särskola för barn med funktionsnedsättningar . Han lägger undan så mycket pengar som han kan. I juli åker han tillbaka till Uganda i några veckor.

– För 1,5 år sedan hade jag inget. Nu håller jag på att bygga en skola i Uganda. Jag har hittat mitt livs mening, att hjälpa andra. När jag reste dit visste jag inte vad det skulle leda till. Men det räcker att man tar ett steg på trappan, man behöver inte se hela trappan redan från början.

Publicerad 11 May 2018 11:26