Då anfaller nördarna – med en parad

MALMÖ.

Snart är det dags för årets Nördparad i Malmö. Den 26 maj samlas fans av science fiction, skräck och fantasy för en marsch till nördens ära. Arrangör är Science fiction-bokhandeln i Malmö.

Det är tredje gången som Science fiction-bokhandeln anordnar Nördparad i Malmö och evenemanget brukar vara populärt.

– De som gillar våra genrer och fandoms är ofta utklädningsbenägna och gillar att klä ut sig. Man får dock lov att komma i vardagskläder också. En av poängerna med paraden är att visa att nördar kan se ut hur som helst, säger Karin Waller, butikschef.

Datumet, den 26 maj, är valt med omsorg. Det ligger nämligen nära den 25 maj då det finns gott om nördiga orsaker att fira: det är årsdagen av premiären för den första Star Wars-filmen, Towel Day (en hyllning till Douglas Adams ”Liftarens guide till galaxen”), Glorious Revolution of the Twenty-Fifth of May (från Terry Pratchetts Discworld) och dessutom årsdagen av bokhandelns flytt till den nuvarande adressen på Södra Förstadsgatan 26.

På tidigare års nördparader har det varit populärt att klä ut sig till bland annat häxor och trollkarlar från Harry Potter-världen, olika superhjältar och Star Wars-figurer. Precis som tidigare år kommer paraden även att gästas av Spårvägens musikkår som ska spela musik som passar temat. Musik från bland annat Star Wars och Indiana Jones utlovas. Det hela börjar klockan 12.30 utanför stadsbiblioteket och slutar ungefär en och en halv timme senare vid Science fiction-bokhandeln.

– Det blir lite av en folkfest. Folk blir glada både av att se alla som är utklädda och av musiken. Många brukar stanna till och undra vad som händer, säger Karin Waller.

Hon upplever att intresset för de genrer som butiken är inriktad på – science fiction, skräck och fantasy – är stort i Malmö. Det är något som flytten till större lokaler, för två år sedan, också vittnar om.

– Intresset har ökat bland annat tack vare storfilmer- och tv-serier. Det är inget konstigt att gilla fantasy längre. En annan sak som bidrar är att seriehögskolan ligger här i Malmö.

Publicerad 11 May 2018 06:00