Dansälskare pustar ut – dansen på Ribban räddad

Malmö stad ändrar sig och bygger dansgolv även i sommar

LIMHAMN.

Öresunds Dansförening har dubbel anledning att glädjas. För bara några dagar sedan blev man årets ideella förening i Malmö, och i dag kunde Lokaltidningen Limhamn meddela dem att deras populära arrangemang, ”Dans på Stranden”, blir av även denna sommar.– Det sas från Malmö stad att det inte skulle bli något i år för att de skulle satsa på annat. Detta är ytterst glädjande att höra, säger föreningens ordförande Håkan Raflund.

Av
Markus Celander

Att bli årets ideella förening innebär 25 000 kronor i kassan från Malmö stad och, menar Håkan Raflund, ett kvitto på att de gör något bra. Men under en tid har oron skavt hos medlemmarna – Malmö stad har signalerat att de inte skulle finansiera ett dansgolv på Ribban denna sommar.

– Vi har arrangerat Dans på Stranden där varje sommar i tio år nu. Är det vackert väder är där över 300 personer som dansar, och ett par hundra som tittar på, säger Håkan Raflund.

Dans på Stranden har inneburit att många upptäckt glädjen i bugg och foxtrot, vilket är en av orsakerna till att föreningen de senaste fem åren fördubblat antalet medlemmar – från 350 till 700, förklarar vice ordförande Stefan Fagerström.

– De flesta är mellan 40 och 80 år. Det blir naturligt att de kommer till oss och våra lokaler i Limhamn, för det finns ju inget större utbud av dansarrangemang i Malmö längre. Förr fanns ju ställen som Baldakinen och Amiralen.

Det enda bidrag Öresunds Dansförening får från Malmö stad är en mindre summa för Dans på Stranden. Intäkterna kommer annars uteslutande från medlemsavgifter och kurser som de arrangerar. Därför var besvikelsen stor när kommunen inte skulle bygga något dansgolv på Ribban i sommar.

– För kommunens del bidrar vi mycket med friskvård för våra medlemmar. En och en halv timmes kurspass är som ett Friskis och Svettis-pass, säger Stefan Fagerström.

Men vändningen kom efter att kommunalrådet Andreas Schönström (S) ingrep.

– Det stämmer att det var tal om att dra in dansen denna sommar för att vi i stället skulle satsa på andra aktiviteter på andra platser. Men det är ju ett väldigt populärt arrangemang, och besvikelsen har varit stor hos många har vi förstått så nu ändrar vi om i budgeten så att vi får med allt, säger han.

Enligt gatukontoret kostade förra sommarens tillfälliga dansgolv på Ribban 270 000 kronor. Sedan tidigare är det bestämt att det blir ett permanent dansgolv på Ribban sommaren 2019, vilket medför en högre kostnad som det idag inte finns någon exakt uppgift på.

Håkan Raflund och Stefan Fagerström från Öresunds Dansförening har anledning att se nöjda ut. Föreningen blev årets ideella förening och Malmö stad har ändrat sig och satsar på Dans på Stranden även denna sommar.

Håkan Raflund och Stefan Fagerström från Öresunds Dansförening har anledning att se nöjda ut. Föreningen blev årets ideella förening och Malmö stad har ändrat sig och satsar på Dans på Stranden även denna sommar. Foto: Markus Celander

Publicerad 09 May 2018 16:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag