Skånsk uppfinning kan revolutionera världen

MALMÖ.

Malmöentreprenören Mehrdad Mahdjoubi lanserade förra året den egna uppfinningen duschsystemet Oas. Genom rening och återanvändning i realtid sparar det både vatten och energi. Nu är det också klart att Mehrdad Mahdjoubi är nominerad till europeiska patentverkets (EPO) innovations- och uppfinnarpris European Inventor Award.

I duschsystemet Oas, som Mehrdad Mahdjoubi ursprungligen utvecklade i ett NASA-projekt, renas och återanvänds duschvattnet direkt, istället för att ta omvägen via avloppet och ett externt vattenreningsverk. Enligt företaget Orbital Systems, som producerar och säljer Oas, ger det en sänkt vattenförbrukning med 90 procent och sänkt energiförbrukning med 80 procent, jämfört med vanliga duschar. Till en dusch går det endast åt fem liter vatten.

Berätta om hur det gick till när du kom på idén till Oas?

– Det började när jag jobbade för NASA, i samarbete med Industridesignprogrammet på Lunds Universitet, med att försöka skapa samma levnadsstandard i ett rymdskepp som vi har här på jorden. Det innefattade bland annat även den personliga hygienen. I rymden går det ju dock inte att ha samma levnadsstandard om vi inte använder resurserna på ett annat sätt. Jag såg ingen anledning till att blåsa bort 200 liter vatten på en dusch. Jag såg heller ingen anledning till att begränsa det till en utomjordisk upplevelse, det fungerar lika bra här, säger Mehrdad Mahdjoubi.

Vad betyder nomineringen för dig?

– Det är kul, speciellt eftersom det handlar om en organisation som fokuserar på immateriell rätt. Det är en internationell tävling med många intressanta teknologier som är bredvid.

Vilka är de primära målgrupperna för Oas?

– Just nu är det fastighetsutvecklare, byggbolag och hotell. ”Off grid”-marknaden växer också. I USA är en av våra största kunder en husbilstillverkare.

Oas lanserades på marknaden 2017, berätta lite om hur det har gått.

– Det har gått bra, över förväntan. Vi har en orderbok på tio miljoner dollar i beställda produkter. Vi håller på att skeppa över till USA och ut i Europa för fullt. Vi finns på plats i USA och Europa och det underlättar tanken om att öppna kontor på andra marknader.

Orbital Systems har huvudkontor i Malmö, hur tycker du att det fungerar?

– Det fungerar bra för oss. Det är viktigt för oss att ha tillgång till talangerna som finns i hårdvarubranschen i Skåne, tack vare bolagen i Lund, bland annat. Sedan är Sverige inte den optimala marknaden, med tanke på den enorma tillgången på vatten här. Det är ingen slump att majoriteten av den kommersiella organisationen finns i Danmark.

Vem som vinner European Inventor Award blir klart den 7 juni.

Fotnot. Off grid innebär att inte vara kopplad till något nät för sin el-, vatten- och värmeförsörjning.

Publicerad 06 May 2018 06:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag