Konsumentminister Per Bolund och skräddaren Isam Kanan.

Konsumentminister Per Bolund och skräddaren Isam Kanan. Foto: Privat

Malmöskräddare fick besök av konsumentministern

HYLLIE.

Isam Kanan fick besök av konsumentminister Per Bolund, i egenskap av en av företaget Repameras skräddare.– Vi är intresserade av nytänkande sätt som minskar miljöpåverkan och konsumtionen, säger Per Bolund (MP).

Som Lokaltidningen tidigare har skrivit om är Repameras affärsidé att man ska kunna skicka sina trasiga kläder till företaget och få tillbaka dem lagade. Flera skräddare är knutna till verksamheten.

– Det är en väldigt bra innovation. Vi vet att många har trasiga kläder hemma, men som inte kommer i väg till en skräddare för att lämna in dem och få dem lagade. En sådan här tjänst som Repameras minskar tröskeln. Vi vill att fler ska laga sina trasiga kläder, så därför har vi sänkt momsen för klädreparationer från 25 till tolv procent.

Isam Kanan uppskattade besöket.

– Det är jättetrevligt att en minister kom. Sänkt moms är bra. Ännu lägre moms hade gjort att jag kunnat anställa någon, säger han.

Isam Kanan kom till Sverige för sex år sedan. Han var skräddare i hemlandet Syrien och har praktiserat hos svenska skräddare. För cirka ett år sedan öppnade han sitt eget skrädderi, Innovation Sax.

– Jag blev otroligt imponerad över hans hantverksskicklighet. Genom Repamera får han kunder från hela landet. Det är väldigt roligt att den här typen av nytänkande leder till att människor från andra länder kan utöva sin yrkesskicklighet och samtidigt klara sin försörjning, säger Per Bolund.

Förutom Isam Kanan fick butiken Gram på S:t Knut besök av konsumentministern.

– Det är Sveriges första förpackningsfria matbutik. Det är också en innovation som stärker miljötänkandet. Vi vet att mycket av plasten tyvärr hamnar ute i naturen och haven, så det är viktigt att hitta sätt att minska plastavändningen. Det är roligt att besöka Malmö, det är en väldigt innovativ stad.

Publicerad 26 April 2018 10:44