De ska laga mat av sådant som andra ratar

DOCKAN.

Inom kort öppnar restaurangen Spill, i närheten av Dockan. Maten kommer att lagas av råvaror som annars skulle ha slängts.– Det kommer att bli en öppen och kreativ matlagning, säger kocken Erik Andersson.

Efter att ha jobbat inom restaurangvärlden i många år, bland annat på Michelin-prisade Daniel Berlin Krog, kände Erik Andersson att han ville göra något åt det stora matsvinnet som finns i branschen. På Spill ska man ta tillvara på råvarorna som ratats av andra, för att de inte håller absolut toppklass.

– Vårt koncept handlar om att minska matsvinnet, som det är nu så är det för billigt att slänga mat. Vi vill visa både leverantörer och andra hur man går till väga när man tar till vara på den. Ett bäst före-datum är bara en rekommendation, en vara behöver inte vara sämre bara för att det är passerat, det måste man kontrollera, säger Erik Andersson.

– Man behöver inte vara så kräsen, det går utmärkt att laga mat även av sådant som är lite kantstött, säger Ellinor Lindblom, som ska vara med och driva restaurangen. Även hon har ett förflutet på Daniel Berlin Krog, men jobbar just nu som restaurangchef på Västergatan.

Eftersom menyn ska styras av vilka råvaror som leverantörerna inte sålt eller har fått tillbaka, kommer både matlagningen och menyn präglas av ett stort mått improvisation.

– Vi vet inte vilka råvaror som vi kommer att få. Det kommer att bli en öppen och kreativ matlagning. Alla råvaror kommer dock inte att vara från matsvinn. Vissa rätter kanske består till 70 procent av matsvinn och andra 30 procent. Vi kommer köpa in andra råvaror också, säger Erik Andersson.

Ovissheten när det gäller råvarorna gör också att Spill inte kommer att ha någon tydlig matprofil.

– Det kanske blir asiatiskt en dag och köttbullar en annan. Min matlagning har dock kanske en lite nordisk touch. Mina åtta år på Österlen har förstås satt sina spår, men jag vill inte placeras i ett fack, säger Erik Andersson.

Tror ni att det finns en risk att folk skräms i väg i tron om att det är ofräscha råvaror?

– Nej, det tror jag inte. Vi kommer inte att servera något dåligt. Vi vill vara med och hjälpa gemene man att tänka att alla kan bidra till hållbarhet på sitt sätt, säger Erik Andersson.

Vilka riktar ni er till i första hand?

– En målgrupp är de som är medvetna om miljöläget. Jag tror att många vill gå till en restaurang som gör något bra för miljön. Andra kanske kommer för att maten är god eller för att testa något nytt, säger Erik Andersson.

Spills adress kommer att bli Isbergs gata 10 A, i närheten av Dockan.

– Det ligger många företag här och många går ut och äter lunch. Vi har också hört från folk i huset att det finns en efterfrågan på ställen som har öppet på kvällen, säger Ellinor Lindblom.

Restaurangen kommer att ha 16–20 platser, men störst fokus kommer att ligga på hämtmat. De siktar på att slå upp portarna i mitten på maj.

Publicerad 23 April 2018 10:18