Konsthallen visar ett liv i konsten

Limhamnsprofilen Tage E Nilsson hedras med minnesutställning

LIMHAMN.

I år skulle konstnären Tage E Nilsson fyllt 100 år. Under april månad visas därför en minnesutställning över denne Limhamnsprofil.– Han målade alltid, sex dagar i veckan, fram till sin död vid 98 års ålder, säger systersonen Jan Engsmar, utställningsansvarig på Limhamns konsthall.

Av
Markus Celander

De 55 tavlorna som finns utställda i Limhamns konsthall täcker hela Tage E Nilssons långa karriär, från 50-talet och framåt.

– Han var duktig på att blanda färger, och på att fånga ljus och rörelse. Se på äppelträden där, säger Jan Engsmar och pekar på en tavla.

– Man kan nästan känna hur vinden tar tag i blommorna.

Tage E Nilsson följde inga trender, vare sig abstrakta eller politiska, utan höll sig till klassiskt måleri alla åren. Regelbundenheten märks även i hans förhållningssätt till konstnärsyrket, berättar Jan Engsmar.

– Han åt frukost hemma i lägenheten på Älggatan, gick till sin ateljé på Västanväg, som låg fyra och en halv våningar upp, utan hiss. Sedan hem till Älggatan för lunch, och så tillbaka till ateljén igen för ett kvällspass. Så höll han på sex dagar i veckan, ända fram till han somnade in på soffan hemma på Älggatan vid 98 års ålder.

Tage E Nilsson i sin ateljé på Västanväg.

Tage E Nilsson i sin ateljé på Västanväg. Foto: Jan Engsmar

Tage E Nilsson var med och bildade Limhamns konstförening 1957. Redan då delade han och hustrun Inga sitt boende mellan Limhamn och Öland. På den avlånga ön tillbringade de sommarhalvåret.

Thomas Svensson, ordförande i Limhamns konstförening, berättar med ett leende:

– Tage var här på varenda utställning. Han gick fram till varje tavla, studerade den noga, och kritiserade: ”Hmm, var kommer ljuset in egentligen?”. Konstnärerna visste inte vad de skulle säga.

Jan Engsmar skrattar och konstaterar att hans morbror var väldigt kritisk.

– Han höll i målarkurser både här på Limhamn och på Öland, men han var ingen vidare pedagog. Jag minns en kurs jag var med på. Jag höll på med ett motiv från Höllviken, några badhytter. Tage ställde sig framför tavlan och sa ”nej, nej”, och så tog han min pensel och drog med den över hela tavlan.

Men att vara en sträng lärare betydde inte att Tage E Nilsson inte brydde sig om sina adepter. Han har instiftat fyra stipendier som delas ut varje år för att uppmuntra konstnärer.

– Han var duktig på att handla med aktier och utdelningen därifrån gick till stipendiefonderna, säger Jan Engsmar.

Samtliga 55 tavlor i minnesutställningen är till salu, och behållningen från försäljningen kommer att ingå i stipendierna som delas ut i Tage E Nilssons namn.

Minnesutställningen över Tage E Nilsson på Limhamns konsthall pågår till och med den 29 april. Konsthallen har öppet lördagar och söndagar klockan 12–16. Fri entré.

Tage Evald Nilsson, 1918–2016.

Från Limhamn. Var lovande målvakt i Limhamns IF i slutet av 30-talet.

Arbetade som bleckslagare men tvingades sluta 1947, efter en trafikolycka.

Konstutbildning på Skånska målarskolan och Essemskolan i Malmö samt Otte Skiölds målarskola i Stockholm. Blev yrkeskonstnär och konstlärare efter trafikolyckan.

Hustrun hette Inga (död 1993). De träffades på dans i Klagshamn och gifte sig 1942.

Fyra stipendier från "Tage E Nilssons stipendiefond" delas ut varje år – av Limhamns konstförening och Skånska konstnärsklubben samt på Öland av Skogsby folkhögskola och Himmelsberga konstmuseum. I år delade Limhamns konstförening ut 25 000 kronor vardera till konstnärerna Christian von Sydow och Emma Gunnarsson.

Publicerad 13 April 2018 11:00