20 år av odlande ska firas

SLOTTSTRÄDGÅRDEN.

Den 5 maj finns det dubbla skäl att besöka Slottsträdgården. Dels anordnas en växtloppis, dels firas Slottsträdgårdens 20-årsjublieum med en fest. Tankarna om att inspirera till odling och att vara tillgänglig för alla har gått som en röd tråd genom Slottsträdgårdens historia.

När Lokaltidningen Malmö träffar Linnéa Dickson, trädgårdsmästare i Slottsträdgården och Gunilla Sander, ordförande i Slottsträdgårdens vänner, blåser isande kalla vindar över planteringarna. Den segdragna vintern har också försenat vårarbetet.

– Vi ligger en och en halv månad efter. Vi började gräva förra veckan, det är lite stressigt, säger Linnéa Dickson.

Till den 5 maj har de förhoppningsvis kommit i fas. 20-årsfirandet kommer att bestå av flera olika delar. Det kommer att finns aktiviteter för barn, yoga och föreläsningar av bland andra Peter Korn, Heidi Palmgren, Peter Linder, Lisa Ising och John Taylor. Dessutom kommer kaféet att vara öppet och ett jazzband ska uppträda där. Växtloppisen kommer vara öppen för alla, men om man vill sälja saker måste man anmäla sig i förväg på mejladressen vaxtloppis@slottstradgarden.se. Det hela pågår klockan 10–16.

– Man kan sälja chili, sticklingar, fröer och allt möjligt, säger Linnéa Dickson.

Slottsträdgården har en lång historia. Gunilla Sander berättar att det fanns odlingslotter vid vallarna mot slottet redan i början av 1900-talet. Initiativet till Slottsträdgården som vi känner den idag togs av ideella krafter, med Lisa Ising i spetsen, i mitten av 1990-talet. De bildade Slottsträdgårdens Vänner och var intresserade av stadsodling, redan då.

– Lisa Ising var i New York i början av 1990-talet och blev fascinerad av ”guerilla gardening”. Hon kände att hon ville skapa en odlingsyta som alla i Malmö kunde få ta del av. När de sökte efter en plats fann de den här, som tidigare hade varit en plantskola. Redan då handlade det om ekologisk odling. Deras tankar är väldigt aktuella idag när man odlar på ytor i staden som inte används, säger Gunilla Sander.

1998 invigdes Slottsträdgården offentligt och från 2003 blev Malmö stad mer inblandad i driften. John Taylor, trädgårdsmästare, och Camilla Andersson, landskapsarkitekt på gatukontoret, var två som satte stor prägel på utformningen. En stor del av arbetet utförs dock fortfarande av frivilliga, studenter och personer som deltar i arbetsmarknadsåtgärder. Grundtanken om att skapa något som alla Malmöbor kan ta del av lever i högsta grad kvar.

– Det är en grön oas och en social plats dit man kan komma och känna att ”det här är min trädgård”. Man kan gå hit på väg till jobbet, när man går ut med hunden eller för att fika. Vi vill inspirera människor till att odla.

Något som kännetecknar Slottsträdgården idag är också tematrädgårdarna.

– Just nu finns det åtta. Tanken med dem är att de ska inspirera till olika sätt att designa sin trädgård med växter och designstilar. Efterhand byts de ut, säger Linnéa Dickson.

Fotnot. Slottsträdgårdens vänner är en förening som jobbar med att sprida information om trädgården och att vara med och göra den till en levande mötesplats. De anordnar bland annat kurser, föreläsningar och guidade turer. De förmedlar också odlingslotter i trädgården, som går att hyra eller arrendera.

Publicerad 13 April 2018 06:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag